A csomagolópapír szép, drága és rengeteg szemetet jelent. Az ajándéknak azonban kell az ünnepi ruha, csomagolj környezettudatosan! 1. Csomagold ajándékaidat kendőbe! A hagyományos japán kendőcsomagolás, a furoshiki lényege, hogy a megajándékozott a csomagoláshoz használt kendőt újra felhasználja és a következő ajándékát abba kendőbe csomagolja, amit kapott. A kendő így ide-oda jár, többször felhasználásra kerül és mivel mindenki vigyáz rá, évekig kitart. A LUSH elképesztően szép kendőkkel készült erre a karácsonyra. Ráadásul a kendők érdekessége, hogy 100%-ban újrahasznosított műanyagból, az ún. Greenspun anyagból készültek, azaz minden kendő előállításához két 500ml-es PET palackot használtak fel.
Furoshiki kendőt te magad is szabhatsz, varrhatsz. A kendő anyaga lehet selyem, pamut, krepp, bármi, négyzet alakú és az ajándék nagyságától is függ, hogy mekkora. 45-78 centi között mozog a négyzet oldalainak nagysága.2. Csomagolj saját készítéstű tárolóba!
Gasztroajándékok csomagolására tökéletesek a befőttes üvegek és fedeles üvegtárolók. Egy kis munkával egyedivé is varázsolhatóak és nem csak a finomság az ajándék, hanem maga a csomagolás is. Ez az uborkás üvegek második élete.
3. Csomagold a meglepetést kidobásra ítélt papírba!
Drága, mintás csomagolópapír helyett használhatsz zsírpapírt, sütőpapírt vagy éppen egyszerű, barna, újrahasznosított papírból készült csomagolópapírt. Ha rajzolsz a papírra, akkor nem csak szebb lesz, de egyedibb is. Újságpapírba is csomagolhatsz – ha szerencséd van, a padláson akad néhány régi újság -, de ha a tegnapelőtti újság van csak otthon, hogy szebb legyen, vékonyan fesd át, híg, fehér temperával. A csomagoláson a díszmasni is készülhet színes magazinok oldalaiból.