Régóta tudjuk, hogy a “fast food” is lehet jó, sőt, lehet nagyon jó, ám most a Zing megmutatta, hogy a világ legkülönlegesebb marhahúsából is érdemes (luxus)hamburgert csinálni.
A wagyu (ejtsd: vagjú) világszerte a legdrágább és legkülönlegesebb marhahús. A japán wagyu marhákat eredetileg igavonó állatként tartották. A nagy megterhelés miatt az állatok extra zsírtartalékot növesztettek, amit nem a bőr alá, hanem az izom közé tároltak el, ezért a húsuk gyönyörűen márványozott, omlós és nagyon ízletes. A luxuséttermeknek szánt, eredetvédett wagyu marhákat Japánba állítólag halk zeneszó mellett szakéval masszírozzák és a jobb étvágy érdekében sörrel itatják egészen 30 hónapos korukig. Japánon kívül Ausztráliában és az Egyesült Államokban is népszerű a wagyu, Európában viszont meglehetősen kicsi az állománya, és csak nagyon nehezen elérhető. Hazánkban Zichy Mihály foglalkozik a wagyu marhák tenyésztésével, és ugyan szakéval nem masszírozzák az állatokat, de 30 hónapig speciálisan összeállított takarmánnyal etetik és szabadhoz közeli tartásban nevelik őket Ófalu közelében. Na, ebből a különleges wagu marhahúsból csinált hamburger húspogácsát a Zing. A limitált Wagyu Burgert a készlet erejéig lehet megkóstolni a Zing új, Nádor utcai éttermében. A wagyu burger nem csak a wagyu miatt nagyszerű, hanem minden rétegében és teljes egészében is. A grillezett buciba legalulra a grillezett ökörszív paradicsom kerül, amely az egyik legfinomabb paradicsom. Inkább húsos, mint leveses, aromás, grillezés után az állaga krémes. Ennyi zöldség mindenképpen kell a hús mellé. Erre jön a 150 grammos, wagyuból készült húspogácsa, amit alaposan meglocsolnak pecsenyeszafttal és ha jól figyeltem a Zing titkos fűszerkeverékével is megszórnak. A következő réteg a grillezett sajt, amely a kecskecamembert és a Gruyère ötvözete. Nincsenek rá szavak, mennyire finom – aromás, lágy, mennyei. A sajtra kerül még a vaszabis házi majonéz és némi ázsiai szósz, ami keretbe foglalja és hatványra emeli az ízeket. A végeredmény egy olyan kaja, amit nem érdemes rohanás közben befalni, hanem le kell ülni, minden falatát ki kell élvezni és miközben a húsos-szaftos lé végigcsorog az ujjakon, lábunk kicsit belellóg a mennyországba. És jegyezzük fel az utókornak, hogy a Zing nem csak a hamburgerekhez ért nagyon, marketingből is kiváló: újságírók gyűrűjében a bemutatkozó Wagyu Burgert Kenderesi Tamás sütötte meg, aki miután Rióban megnyerte élete első olimpiai érmét, “Rám férne pár sajtburesz” mondattal írta be magát mindenki szívébe. A Zing Nádor utcai étterme apró, de nagyon hangulatos, a Wagyu Burger pedig tényleg megér egy kóstolást, akkor is, ha nem Kenderesi Tamás kínálja. ZING BURGER 1051 Budapest, Nádor u. 17. www.zingburger.hu