Gombász-gombaellenőr barátunk, elvitt minket kirándulni: jártunk mesebeli csalitosban, tavaszi erdőben és találtunk sárga gévagombát, ami ehető és találóan “csirkehúsgomba” a népies neve.
Legalább háromszor mosta el (szó szerint) az eső a tervezett gombászkalandunkat, negyedszerre nem hagyhattuk. Kitartóan autóztunk három órát a szemerkélő esőben, hogy délután párás-napsütéses időben gombákra vadásszunk. Persze, leginkább a sárga gévagombára (meg a csalitosra) voltam kíváncsi, de az erdő most is rabul ejtett. Leginkább azért, mert elkezdtem felfedezni a zöld árnyalatait: az aljnövényzet zöld szőnyegében már észreveszem a régi ismerősöket és meglepnek a különlegességek. Főleg, ha felhívják rá a figyelmemet! A hunyor mellett először simán elmentem, pedig elméletben felismerem. A csalitos a hatalmas, ősöreg fűzfáin igazi csemege, a Sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) növekedett. Frissek voltak és gyönyörűek. A Sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) fiatalon kiscsirke-sárga (kénsárga) majd narancssárga, téglavörös, piszkosfehérré kifakuló gomba. Kalapjaik gyakran zsindelyszerűen összenőnek. Csak a fiatal, ruganyos tapintású, lédús gombák fogyaszthatóak, a fához közeli fás részt és a fáról a gombára hullott szennyeződéseket el kell távolítani. A sárga gévagombából egy kisebb adag is gyakran 1,5-2 kiló, amit lehetetlen és nem is ajánlott azonnal elfogyasztani. De a gévagomba fagyasztással jól tartosítható. A legtöbb gombával ellentétben a sárga gévagomba nem veszti el állagát a főzés/hőkezelés során, hanem megtartja. 20 perc hőkezelés mindenképpen szükséges a gombának, így az előfőzés elkerülhetetlen. Kétféleképpen készítettem elő a gombát, attól függően, milyen ételt készítek belőle:- – a megtisztított gombát felkockázom és kétszer leforrázom (leöntöm forró vízzel, hagyom 2-3 percig állni, majd leöntöm a vizet, majd ezt megismétlem még egyszer)
- a tésztafőzőben vizet forralok és a centis szeletkere vágott gombacikkeket a lobogó vízbe dobom, 20 percig főzöm, majd kicsit leszárítom – ha nem használom fel, akkor sütőpapírral rétegzetten dobozba pakolom és fagyasztom