Nagyon régi barátom, Szakály Attila vezeti az Albapark Éttermet, amit ő csak Háznak hív és végre megmutatott nekem is. A barátsággal kezdem, mert az volt előbb és már egy évtizedes a múltja. Rettentő gyorsan elrepült ez a 10 év. Emlékszem még az első találkozásra, amikor kiderítettük, hogy a szüleink ismerik egymást, emlékszem a nagy beszélgetésekre, és tisztán emlékszem, amikor Attila először mesélt a tervről, az étterem megújításáról. Félelmetesen nagy vállalkozásnak tűnt és lenyűgözött a sok apró, de nagyon jól átgondolt részlet. A Ház éppen olyan lett, amilyennek eltervezte. Nem csupán egy étterem az M7-es mellett a 60-as kilométerkőnél, hanem egy nagybetűs ház, ahol megállhat a kamionos és felfrissülhet, és megállhat a Balatonra tartó család is, hogy szusszanjon egyet vagy ebédeljen. Be lehet térni egy menüre, egy kávéra vagy egy üzleti megbeszélésre is. A Ház nagy tere több kisebb térre tagolódik és különböző napszakokban – reggel 6:30-tól este 9-ig nyitva az ajtó, kivéve vasárnap, mert akkor „csak” este 8-ig – különböző friss ételeket kínálnak. A reggelt a frissen sütött péksütemények és pogácsák határozzák meg, és náluk a helyben sütött azt jelenti, hogy a cukrász néni helyben gyúrja, nyújtja a tésztát, hagyja kelni és teszi sütőbe. Majd a nap folyamán ugyanitt készülnek a Rákóczi-túrósok, a flódnik és a többi desszert. Délben az elmaradhatatlan babgulyás és rántott hús mellett szerepel a kínálatban a konfitált libasült, a tarja steak, a salátabárban az uborkasaláta mellett ott a coleslaw, a kóla mellett pedig az Almdudler. Délutántól bisztró jelleggel működik tovább a Ház.
A Ház belső terei modernek, csipetnyi rafinériával és rengeteg zöld növénnyel. A jó tagolásnak köszönhetően a kávéházi hangulat és az étterem zaja nem üti egymást. A legizgalmasabb világ mégis a konyha és a hozzá kapcsolódó előkészítő rész. Hihetetlen profi, ahogy az alapanyagok megérkeznek, megtörténik az előkészítés, bekerülnek a hűtőkbe és a hűtők másik oldala már a konyhába nyílik. Amikor ott jártam éppen libacombok sültek rozmaringgal és rántott hús készült – mindkettő a gyengém, és nem győztem nyelni a nyálam. Még a ház műszaki része is lenyűgöző, csodálatosan környezettudatos. A hűtők felesleges hőjét nem engedik szabadon, hanem a meleg víz előállításához felhasználják. Nyáron pedig megy a légkondi, így a ház kifejezetten csábító hűsítő megálló. Ráadásul baba-mama szoba is van, tehát nem kell szerencsétlenkedni az autóban a szoptatással vagy a pelenkázással. „Anyu” megérdemel ennyi kényelmet, sőt azt is, hogy a fél hétvégéje ne a főzéssel menjen el… Ha nem ismerném Attilát, akkor elfogultság nélkül is ugyanilyen lelkes lennék az Albaparktól. De a barátságunk miatt nem is elfogultságot érzek, hanem büszkeséget. Hogy megcsinálta, hogy remek lett, hogy remekül működik, hogy folyton új tervei vannak, hogy együtt él a Házzal. Imádom, hogy beavat apró részletekbe: a nyitásra a cukrász néninek vettek egy hiperszuper új keverőgépet, aki egy ideig használta is, de végül visszakérte a régit, mert az jobb. A cukrász részlegnél most is az a működik. Persze, mi nem tudunk úgy találkozni Attilával, hogy ne járjon az agyunk, hogy egyik ötletet ne kövesse a másik. Ha éppen nem stratégiai társasjátékokról és receptekről beszélünk, akkor előkerül az üzlet. Így született meg a következő akció is. Aki az alábbi kupont kinyomtatja és bemutatja az Albapark Étteremben 2 dl házi limonádét kap ajándékba. Beváltási idő: 2013. augusztus 31., néhány további – nem túl szigorú, csupán ésszerű – feltétel a kuponon olvasható.