Pár napja még “jégbe zárt világ” volt Dobogókőn, most viszont harapható a tiszta levegő, finom ételek és zúzmarás téli erdő hangol karácsonyra.
Egyre nagyobb őrültségnek tűnik a karácsonyi idegeskedés, üzletről üzletre rohanás és sorban állás, miközben szinte minden megvásárolható a neten. Hiába ragyogóak a város karácsonyi fényei, a nyüzsgés egy idő után fárasztó, a természet nyugalma és szépsége sokkal csábítóbb. A tökéletesség ott kezdődik, amikor egy hatalmas séta után a forró csokoládét elénk teszik, lazítani lehet a finn szaunában és a hétköznapi gondokat (mosás, főzés, takarítás) otthon lehet hagyni. Amikor el lehet nyújtani a reggeleket, kisimulnak a gondolatok, van idő beszélgetni, olvasni és egész délután társasjátékozni a gyerekekkel. Élni lehet az életet, nem pedig loholni utána.
És nem csak az adventi készülődés békés, ráérős, hanem az ünnep is: senkit se “száműznek” a konyhába és a három nap alatt nem kell országjárást rendezni, mégis együtt a család, mindenkinek van ideje a másikra, miközben a finom ételekről se kell lemondani.

A “jégvilág” már átadta helyét a télnek

Dobogókő és környéke Magyarország turistautakkal talán legjobban behálózott vidéke. Eötvös Loránd kezdeményezésére 1898-ban itt épült hazánk első hegyi menedékháza. A Vargánya Bisztró és Étterem étlapján a hagyományos ételek mellett “erdei” különlegességek is szerepelnek. Engem már a levesek lenyűgöznek: Tárkonyos vadraguleves erdei gombákkal, burgonyagombóccal; Konyakos vargánya krémleves friss kakukkfűvel, húsos raviolival; Pilisi gulyásleves…

A pillanat varázsa a természetben és a Walden Hotelben.