Moksha.hu > UTAZÁS > Gombakaland és végre egy ellenőr, akit szeretünk
Gombakaland és végre egy ellenőr, akit szeretünk
Myreille - Publikálva:
Napok óta az őszi erdőt járjuk. Leginkább kirándulunk, de rákattantunk a gombákra is. Én romantikus gomba fotókban utazom, a gyerekeim a fafülgombát gyűjtik.
Már tavasszal felfedeztük a házunk “melletti” erdőt, de most ősszel vetettük bele magunkat igazán. Két könnyen járható útvonalat is találtunk – az egyik 2,6, a másik 2,7 km-es körséta -, amit mindkét gyerek végigjár lábon, ráadásul az erdő igazán mesebeli.
Itt-ott már sárgulnak a levelek, vastag az avar, amiben számtalan gomba rejtőzik, a fatörzseken zöldell a moha, a levegő pedig haraphatóan hűvös és tiszta.
Őszi csendélet egy szétrepedt fatörzsön. (Fotó: Myreille)
Megenni nem lehet ezeket a gombákat, de szépek. (Fotó: Myreille)
Életemben nem láttam még ilyen sok gombát és gombavadász oldalam is csak idén ősszel ütötte fel a fejét. Leggyorsabban és legmagabiztosabban a fafül (judásfülgombát) tanultam meg felismerni és persze a példa ragadós, a fiaim is rákaptak a keresésére.
A fafül gomba nem egy “nemes vad”. Kocsonyás – a fiaim szerint gumicukros – az állaga, ráadásul íze se nagyon van, azonban éppen állaga miatt, kínai tésztaételekbe és levesekbe remek. Mi pedig szeretjük a kínai kajákat.
Már párat érdemes összegyűjteni a Judásfülgombából és hazavinni, mert jól szárítható és így eltartható. Később, felhasználás előtt, langyos vízbe kell áztatni és visszanyeri eredeti alakját és ruganyosságát.
Elhalt, lomos fákon tanyázik a Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) és egész éveben találkozni vele. Bodza bokrok környékén érdemes alaposan körülnézni, mert igen kedveli. (Fotó: Myreille)
Fontos! Soha ne fogyasszatok vadon szedett gombákat (vagy ismeretlen forrásból származó gombákat) bevizsgálás nélkül! Piacokon a gombaszakértők térítésmentesen bevizsgálják a gombát!
Bár a köznyelv gombaszakértőknek hívja őket, hivatalos titulusuk szerint ők szakellenőrök. – Végre egy ellenőr, akit szeretünk! – és a NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, valamint a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája. Piacokon (a megjelölt napokon) a lakossági gombavizsgálat ingyenes, egyéb esetekben a szakellenőrrel kell egyeztetni, hogy hol, mikor és mennyiért vizsgálja meg a gombákat.
A gyűjtött gombákat a szedés napján, vagy az azt követő napon be kell vizsgáltatni, mert a gomba termőtestek gyorsan bomlásnak indul(hat)nak.
Rejtélyes és csinos élőlények, de gyakran nem ehetőek. (Fotó: Myreille)
Rengeteg olyan gomba van, amit nem szabad vagy nem érdemes gyűjteni. Ezen a képen is olyanok vannak meg a kép jobb alsó sarkában néhány fafül… (Fotó: Myreille)
Már-már giccses őszi romantika, de nem ehetők. (Fotó: Myreille)
Mintha csak itt született volna Tolkien mesevilága, pedig ez nem is nagy és nem is híres erdő. Az Instagramon az #erdodomb használom a képeknél, ha el nem felejtem… (Fotó: Myreille)
Ilyen szépet, ilyen színeket rajzolni se lehetne… (Fotó: Myreille)
Tapló! Mármint a gomba fajtája. És hiába szépek ezek a gombák, egyik sem ehető. (Fotó: Myreille)
A gombákat szellős kosárba érdemes gyűjteni. Amíg olyan nagyon amatőr valaki, mint én, addig fajonként elkülönítve (elég erre a kosárban egy papírlap is), később elég csak azokat külön gyűjteni, amiket nem ismerünk és határozás céljából gyűjtöttünk össze.
A határozáshoz fontos, hogy a teljes termőréteg meglegyen, mert bárhol lehet olyan határozóbélyeg, ami segít a határozásban. A határozásra begyűjtött gombákat már csak azért is érdemes külön gyűjteni az étkezési célra gyűjtött gombáktól, mert földdel szennyezettek maradhatnak, az étkezésre gyűjtött gombát meg tisztán érdemes szedni, a szennyezett részeket még a helyszínen levágni, eltávolítani.
Ha a kosárba Gyilkos galóca kerül, akkor a kosár teljes tartalmát el fogja kobozni a szakellenőr.
Alapszabály: Fotó alapján nem lehet kimondani egy gombáról, hogy ehető, mert ennek eldöntéséhez nem csak a gombafajt kell felismerni egyértelműen (amiben sokszor a tapintás, illetve a gomba illata is fontos lehet), hanem azt is meg kell állapítani, hogy az adott termőtestek étkezési céllal felhasználhatók-e még vagy már nem (mert pl. bomlásnak indultak stb.).
Köszönet a cikkhez és a gombákhoz nyújtott nélkülözhetetlen segítségért Vrancsik Tibor gombaszakellenőrnek!