Így kell télen holland módra hízni – azaz fotós körkép a mélyföldi decemberi édességek világából. Édes utazás Mikulástól a karácsonyi sütiken át az új évi édességekig. Amikor 8 éve Pestről egy világvégi kis faluba költöztem, sok mindenre számítottam az új életforma kapcsán, de arra sosem, hogy irracionális mennyiségű új holland barátra/ismerősre teszek szert. Márpedig a számuk egyre csak növekszik, és még csak nem is azért, mert egymást hozzák. Gondolom, van itt a környékben egy hollandmágnes.
Egyiküktől érkezett a minap egy hatalmas meglepetés-pakk, benne 3-4 kilónyi édességgel. A hollandok ugyanis vég nélküli cukorrohamban töltik a decembert: van külön édességük Mikulásra, Karácsonyra és még Szilveszterre is. Ebből kaptam egy gáláns válogatást, egyenként post-iteken jelölve, hogy mikor melyiket és hogyan fogyasztják. Ha már ennyire meghatódtam, gondoltam, megosztom a holland decembert mindenkivel – vagy ha netán itt élő hollandnak szeretne valaki decemberi örömet szerezni, legyen miből válogatnia. Chokoladeletter Több mint 10 deka betű csokiból – ét-, tej- vagy fehér csoki is lehet. Hollandiában hagyományosan csak a Mikulás (Sinterklaas) előtti hetekben lehet kapni a kalóriadús ABC-t, de online bármikor rendelhető. Speculaas Gyömbéres-fűszeres kekszféle, laposan. Sok hasonlóságot mutat ízvilágban a német, belga és skandináv mézeskalács-jellegű cuccokkal, de ez a holland verzió (helyenként mandulával turbózva) kicsit haraphatóbb állagú, kevésbé ropogós süti – szintén Mikuláshoz köthető, de szerintem egész télen ezen élnek. Kruidnoten Ránézésre valami csokis reggelizős gabonapehelynek tűnik, amit automatikusan tejbe szórna az ember. Nyilván lehet így is fogyasztani, de önmagában is jó és ropogós aprókeksz, általában olyan fűszerezéssel, mint a speculaas, de minősített esetben a hollandok ezt képesek csokival is bevonni. Roomboter amandelstaaf Mandulás-marcipános krémes töltelék köré csavart vajas leveles tészta. A Post-it szerint ha kicsit megmelegítem a sütőben a sütőben, még finomabb. Gyakran még porcukorral is megszórják a tetejét, biztos, ami biztos. Karácsonyi csemege. Kerststol Tulajdonképpen gyümölcskenyér, de annyi gyümölccsel (narancs- és citromhéj, mandula, gyömbér, dió, mogyoró, mazsola, piros bogyósok, plusz az érzés kedvéért brandy, fahéj, tej, vaj) és marcipánnal, hogy a kelt tészta szinte nem is fér köré. Porcukor ennek a tetejére is kerül. Nieuwjaarsrolletjes A holland tradicionális ostya újévi változata a ropogós, édes ostyacső, amit tejszínhabbal töltenek meg az újév tiszteletére (gondolom, még az újévi fogyókúrás fogadalmak előtt). A mögötte rejlő magyarázat, hogy az egész évben fogyasztott lapos ostyával szemben a nem szétnyílt tekercs az Újév ismeretlenségét szimbolizálja.