Az újfehértói fürtös meggyből a Zsindelyes Pálinkafőzde remek ágyas pálinkát készít. A pálinkából pedig mesés dolgok születnek… Újfehértón az 1970-es évek közepétől jelentős meggyültetvények létesültek. Félvad cigánymeggy mellett nagyobb számban jelentek meg a Pándy- és a Szilágyi-meggyfák valamint az újfehértói kutatóállomáson 1965-ben kifejlesztett fürtös meggy. A ma már eredetvédett Újfehértói Fürtös Meggyből készült pálinkát a Zsindelyes Pálinkafőzdében fél évig gyümölcsön érlelik. Ekkor a pálinka nem csak különleges ízvilágot kap, hanem a gyümölcságynak köszönhetően egy utánozhatatlan pirosas-bordó árnyalatot is.
A régi hagyományokat felélesztve a Zsindelyes Pálinkafőzde áldást kért az ez évi pálinkáira. 2011. június 18-án, még az idei gyümölcstermés beérése előtt, 11 fő elindult egy-egy üveg Zsindelyes Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinkával a Zsindelyes tanyáról, hogy zarándoklatuk végén elérjék Máriapócsot. Máriapócson felkeresték a Kegytemplomot, ahol Kapin István, a Máriapócsi Kegytemplom kegyhely igazgató atyája, illetve Szocska Ábel, a Nagy Szent Bazil Szerzetesrend tartományfőnöke áldást adott egy istentisztelet keretében a tavalyi termés nedűire, ezzel óvva az idei Zsindelyes pálinkákat. A pálinkákat ezután elhelyezték a Nagy Szent Bazil Szerzetesek Kolostorában, ahol a szerzetesek féltő vigyázása alatt 77 napot töltenek. Ezután (szeptember 3-án éppen a Zsindelyes fesztivál idején) a pálinkák visszakerülnek Érpatakra, a Zsindelyes Páliknafőzdébe. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legdélibb részén Újfehértó és Érpatak között (bár közigazgatásilag Érpatakhoz tartozik) az út mellett található a Zsindelyes tanya valamint pálinkafőzde. A kevés írásos emlék maradt fenn a régi időkből, azonban az bizonyos, hogy 1867-ben a Dessewffy család birtokai húzódtak ezen a területen és már létezett a Zsindelyes tanya, sőt épületek is álltak rajta, amelyben szeszgyár működött. 1984-től, amikor magánszemélyek is főzhettek hivatalosan pálinkát, a Zsindelyes tanyán pálinkafőzde létesült. Először csak bérfőzésre egy kis üzem. A környéken sok gyümölcsös volt és a vidéki emberek életében mindig is egyértelmű volt, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is… A családi vállalkozás évről évre gyarapodott. A pálinkakultúra felfutásával a Zsindelyes önálló márka. A réz főző- és lepárlóüstök a legmodernebbek, a pálinkafőzdéhez tartozik egy kóstolóház is – és mindenhol rengeteg piros muskátli virágzik a legtikkasztóbb hőségben is. Klasszikus szilva, körte, barack és alma pálinkák mellett olyan különlegességek is szerepelnek a kínálatban, mint a szamóca, málna és bodza pálinka. Készülnek ágyas és mézes pálinkák is. A Zsindelyes kínálatában az egyik legkülönlegesebb az eredetvédett Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka, amely nem csak önmagában kiváló. A csokoládéból és a kávéból is a legjobbat hozza ki. Az eredetvédett újfehértói fürtös meggy és az abból készült pálinka remek alapanyaga bonbonnak, pralinének, tortának, koktélmeggynek, lekvárnak, befőttnek. Bármilyen meglepő kávékülönlegesség is készül a pálinkából: egy erős fekete némi citromhéjjal, vaníliával és egy kevés meggypálinkával. A pálinkában áztatott sült kacsamell étcsokoládés meggyraguval igazi ízorgia, akárcsak a fokhagymával tűzdelt sült libacomb káposztás batyuval, mézes meggypálinkás gyümölcsökkel. (Már csak ezért is érdemes lemenni a Zsindelyes fesztiválra és betérni a Zsindelyes bisztróba.) Megunhatatlan és verhetetlen nyári szomjoltó a házi meggyszörp szódával, de a felnőttek pálinkás spiccekkel is kísérletezhetnek. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde együttműködése révén jött létre az egyedi porcelánba töltött újfehértói ágyas meggypálinka. A palack alakja két meggymag összefonódását tükrözi, mintája pedig a hagyományos, népies, festett motívumokat öltözteti egy modernebb köntösbe. Olyan palack, amelyet öröm az asztalra tenni és üresen is érdemes megőrizni… illetve ismét megtölteni. Hétféle édesség készült az Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinkával köztük egy torta és kétféle táblás csoki is. Elképesztően finom az étcsokoládéval mártott pálinkás marcipán desszert, de a valódi nagyágyú az újfehértói meggyből készült, étcsokoládéba mártott, pálinkában érlelt bonbon meggy. Igaz, hogy 1-2 darabnál többet lehetetlen megenni belőle, de az olyan gazdag és (szó szerint) ütős élvezetet nyújt, mint egy nagy szelet torta. Zsindelyes Pálinkafőzde>> Zsindelyes Fesztivál>>