Gyerekkoromban imádtam a zsenge zöldborsót, így adtam egy esélyt a zöldborsócsírának (zöldborsóhajtásnak) is. Az egyik legjobb döntésem volt!
Így nevelj otthon zöldborsócsírát!
1. nap – A vetés
A borsót vízbe áztattam. Egy virágládát kétharmadig megtöltöttem földdel, rászórtam a borsót, jó sűrűn, mert csak a csírára hajtottam, majd betakartam földdel és meglocsoltam. Mivel április 26-án vetettem a zöldborsót, a virágládát a terasz napos részére tettem – nem kellett lakásban tartani, de minden nap locsoltam, mert eső nem volt.
A zöldborsócsíráról azt találtam a Tudatos vásárló oldalon, hogy “[t]ermészetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.” De én nem ezért kezdtem el zöldborsócsírát nevelni, hanem azért, mert szeretem a zöldborsó ízét.
14. nap – Zöldborsócsíra a virágládában
Pár napja a zöld “bozontot” át kellett simogatni, mert az erőteljes hajtások a borsókra szórt földet is megemelték. A halványzöld, már-már sárgás hajtások gyorsan üde zöldé váltak és tulajdonképpen készen állnak a betakarításra, de még nőhetnek is.
16. nap – Zöldborsócsíra először a tányéromon
A zöldborsócsírák 9-10 cm magasak, a kacsok picik, most indultak növekedésnek. Zsenge borsó ízük van, mint a fiatal cukorborsó szemeknek.
Fogyasztás előtt alaposan le kell mosni a zöldborsócsírát!
Az első étel, amit zöldborsócsírából készítettem, miután rájöttem, hogy szeretem a quinoát a “Quinoa saláta zöldborsócsírával, bazsalikommal és pirított szezámmaggal” volt.
18. nap – A zöldborsócsíra és a tojás barátok
Már amikor elvetettem a borsót a zöldborsócsírához már a zöldborsócsíra frittata-t tervezgettem az egyik kedvenc, a Ras-el-Hanout fűszerkeverékkel. Éppen olyan finom lett, amilyennek a fejemben megszületett!
21. nap – Végre saláta is lett a zöldborsócsírából!
A szombati ebédet nem toltam túl. A filézett csirkemellet hagymaágyra tettem, megszórtam mexikói fűszerkeverékkel, felöntöttem vízzel és 2 órára a sütőbe tettem. Az utolsó 40 percre magasabbra csavartam a sütőt (200 ℃-ra) és betettem egy tepsiben fagyasztott sült krumplit sütni. A gyömbéres zöldborsócsíra salátát pedig 3 perc alatt dobtam össze.
A zöldborsócsírával készült receptekért kattints ide!