Olaszországi kiruccanás receptekkel, képek nélkül. Merész és izgalmas vállalkozás. A szakácskönyv akár a te ajándékod is lehet. Régi szakácskönyvek hangulatát idézi Illés Andrea és Repka Noémi Csizma az asztalon című receptes könyve, amelyben a két szerző Olaszország tartományainak jellegzetes ételeit veszi sorra komplett menüsorokkal. Azonban aki arra vár, hogy csupán megnézegeti a könyvet, és várja az ihletet a főzéshez, csalódni fog. A tematikus receptgyűjteményben nincsenek fotók, viszont említésre kerülnek ismert vagy kevésbé ismert tények az olasz konyháról és étkezési szokásokról. Olvasgatós szakácskönyv, amellyel érdemes kiülni egy árnyékos hintaszékbe vasárnap délután és ihletet gyűjteni a következő hetek “mit főzzek?” fejtörőjéhez. Az olasz gasztronómiára jellemző focaccia és penne mellett olyan érdekességek bukkannak fel, mint a csokoládés padlizsán (melanzane al cioccolato), a mandulás spagetti (latte di mandorle) vagy a dióleves (minestra di noci), és édes olaszországi nyarak emlékét idézi meg a limoncello és a tiramisu. A receptekhez szükséges alapanyagok többsége (főleg nyáron) itthon is könnyen beszerezhető, csak a tengeri halak és herkentyűk okoznak kisebb gondot. A receptek leírása pont annyira részletes, hogy könnyű legyen elkészíteni az ételt, amúgy egyszerű és könnyen követhető. Csak a hozzávalók felsorolásában a csészére, mint mértékegységre, húztam össze a szemöldököm, bár tudom, hogy a legtöbb háztartásban ez a mérőedény már megtalálható, nekem még mindig “idegen”.
Ízelítőül egy klassz nyári recept a könyvből: Szicíliai padlizsános-bazsalikomos tészta (Pasta alla Norma) E XIX. század óta ismert recept neve a cataniai születésű Vincenzo Bellini Norma című operájának emlékét őrzi. A név keletkezésével kapcsolatban több mendemonda ismert. Az egyik szerint egy híres szakácsnak oly nagyon tetszett Bellini operája, hogy egyik művét tisztelete jeléül az operáról nevezte el. A másik változat arról regél, hogy Bellini elragadtatott kortársai a csodás zenemű címét afféle tetszésnyilvánító kifejezésként, felsőfokként kezdték emlegetni: „una vera Norma” (azaz „egy igazi Norma”), mondták mindenre, ami igazán elismerésre méltó volt; s e kifejezés ragadt a pompás tésztás fogásra. Az étel öt alapanyagának színe az itáliai nemzeti lobogó színeit (friss bazsalikom – zöld; tészta – fehér; paradicsom – piros), illetve az Etna talajának fekete (padlizsán) és a vulkán csúcsát borító hófehér (ricotta) színét jelképezi. Hozzávalók (6 főre): 50 dkg spagetti • 10 dkg ricotta (jó a tehéntúró is), finomra morzsolva • 1 nagyobb padlizsán • 10 darab paradicsom, lehéjazva, kimagozva és apró kockákra vágva • 2 gerezd fokhagyma • 10 friss bazsalikomlevél • 3-4 ek olívaolaj • só • bors Szeleteljük fel a padlizsánt, sózzuk be alaposan, és hagyjuk állni 1 órán át. Ezalatt kiereszti magából a kesernyés levét. Olajon pirítsuk meg a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, és közepesnél kicsit erősebb hőmérsékleten főzzük addig, amíg a szósz az eredeti mennyiség egyharmadára nem fő. (A kevergetésről ne feledkezzünk meg!) Ekkor tegyük hozzá a borsot, rottyantsuk össze, aztán vegyük le a gázról, és rakjuk félre. Mossuk le a padlizsánszeleteket, papírtörlővel itassuk le róluk a nedvességet, majd vágjuk durvább kockákra, és kb. 2 evőkanál felforrósított olívaolajon pirítsuk át. Ha kész, tegyük félre. Főzzük ki a tésztát enyhén sózott, kevés olajjal meglocsolt vízben „al dente”. Szűrjük le, és azonnal helyezzük egy nagy nyeles serpenyőbe, melybe előzőleg már belemertük a mártás felét. Dobjuk rá a padlizsánkockákat, néhány bazsalikomlevelet, a ricotta felét, és nagy lángon pár másodpercig pirítsuk. Szedjük a tésztát tányérokra, a tetejére merjük rá a szósz másik felét, szórjuk rá a ricotta maradékát, a friss bazsalikomleveleket, és azon nyomban tálaljuk. Spagetti helyett használhatunk másféle tésztát is, például pennét. A Scolar kiadó olyan jó volt a moksha.hu olvasóihoz, hogy felajánlott 2 db Csizma az asztalon című szakácskönyvet, amelyet azon olvasók közül kap ajándékba két szerencsés, akik helyesen válaszolnak az alábbi kérdésre: Milyen más szakácskönyveket jelentetett meg a kiadó? A: Bordás Mihály: Erdélyi finomságok könyve és Robert Cuthbert: Vadászok szakácskönyve B: Emmy Grant: Tökös tökételek A helyes válasz betűjelét a moksha@moksha.hu email-re kell beküldeni 2012. augusztus 23-án éjfélig. (Tárgyként, kérlek, tüntessétek fel: Csizma az asztalon.) A helyes választ beküldök közül a random.org segít kiválasztani azt a két szerencsést, aki ajándékba megkapja a Csizma az asztalon szakácskönyvet.