Kedvelem, ahogyan Rachel Allen főz, és most magyarul is megjelent hétköznapi és ünnepi receptjeit tartalmazó szakácskönyve A család kedvencei. Számomra a jó szakácskönyv nem csak nagyszerű és pontos receptek gyűjteménye, hanem inspiráció a főzéshez. (Amúgy pedig szeretek szakácskönyveket nézegetni.) Az ételek neve, a hozzávalók listája és a képek szórakoztatnak, de az igazán jó szakácskönyveket teleragasztom post-it-ekkel, mert így a legegyszerűbb megjegyezni, mi mindent akarok kipróbálni. Ötlethiányos időszakban pedig azt a szakácskönyvet kapom le, amelyikből a legtöbb post-it áll ki. Tudom, hogy nem a leghatékonyabb módszer, de nekem bevált… Rachel Allen szakácskönyvébe nagyon sok post-it került. Muszáj kipróbálnom a Hagymás-kéksajtos tortát (ami tulajdonképpen a quiche egyik fajtája lesz) és már a recept alapján ellenállhatatlan a Thai sertéspecsenye kókuszos-korianderes szósszal, a Fokhagymás-mustáros krumpli és a Bill Granger banános butterscotch pudingja. Az Ír almatorta pedig adja magát, hiszen halmokban áll a kamrában az alma. Rachel Allen A család kedvenceiben jól keveri a klasszikus recepteket (Sajtos makaróni, Risotto verde, Almás-fahéjas fordított sütemény, Narancsos-csokis ünnepi cupcake) a különlegességekkel (Avokádós csirkesaláta szardellás majonézzel, Serpenyőben sült makréla főszervajjal, Porter sörös sütemény) és az okos ötletekkel, amelyek legtöbbször családon belül öröklődnek (Csalánleves, Ketchup, Zabpelyhes-sárgabarackos szeletek, Citromos keksz). A hozzávalók nem beszerezhetetlen különlegességek – amelyek egyszer előkerülnek és utána soha többé, majd a konyhaszekrény hátuljában állnak éveket és a szavatossági idő lejárta után két évvel a kukában végzik – ráadásul a legtöbb ételhez olyan alapanyag szükséges, amely általában szerepel a bevásárlólistán. A friss koriandert és a ropogós mogyorókrémet pedig érdemes megkóstolni, én áldom azokat a recepteket, amelyek miatt megszerettem. De az is megért egy próbát, hogy szeretem vagy utálom a kardamont. (Nem szeretem.) Régóta szerepel az álomkaják között a báránycomb is és a Fokhagymás-rozmaringos sült báránycomb olívakrémmel csak megerősítette ott a helyét. A család kedvencei szakácskönyv nagy erőssége, hogy kezdő és profi háziasszonyok egyaránt szeretni fogják – remek karácsonyi ajándék is -, mert valódi recepteket és valódi ételeket tartalmaz valódi háziasszonytól. Olyan szakácskönyv, amelybe jegyzetek kerülnek és egy idő után szétnyílnak a család kedvenc receptjeinél.
Rachel Allen szakácskönyve a TB Kiadó gondozásában jelent meg>>