Négy szerző és négy teljesen más hangulatú és tematikájú szakácskönyv. Mind a négynek helye van a konyhában, kinek melyiket ajándékoznád és melyiket vennéd meg magadnak? Janits-Szabó Virág rendhagyó szakácskönyve, az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban (Boook Kiadó) nem egészen olyan, amilyennek egy szakrális szakácskönyvet képzelünk, hanem annál sokkal jobb. Az élet és a harmónia szakácskönyve. Persze van benne tofu, fekete szezámmag és kardamom, de van benne hús is és sok-sok vonzó recept – semmi ízetlen madáreledel – az ételek kóstolásra csábítanak. A könyv minden oldal – szó szerint – új színt hoz a táplálkozási rutinokba és a hétköznapokba: grillezett kápia sajtos-spenótos kuszkusszal töltve, rózsaméz, tojáscurry citromos rizzsel, római köményes csirkefalatok aranyló bundában, kéregben sült tofu szecsuáni borssal és így tovább. Minden lapról kereken gördül a “főzni jó, enni jó, élni jó” és átjárja a boldog kiegyensúlyozottság, és ekkor még egy sort se olvastunk arról, hogy Virág – aki városi jógi – úgy tartja, a megszabadulás és a harmónia keresésében a táplálkozás is egy kapu, lehetőség a nyugalomra, az örömre, a felszabadultságra és önmagunk megfigyelésre. Az élet mandaláját nyolc területre osztotta, és ezekhez ételeket, gyakorlatokat, gyógynövényeket, színeket, meditációkat, valamint megerősítő mondatokat is rendelt. Komplett útmutatót ad, hogy a Buddhák a mi konyhánkba is beköltözzenek. Hogyan kell megolvasztani a csokoládét, kovászt és karamellt készíteni? Mit jelent a vakon sütés, a tűpróba és a zselatin megduzzasztása? Papp Emese, aki jelenleg az ettlingeni, Michelin-csillagos Hotel Erbprinz szálloda vezető cukrásza, Porcukor és Habverő süteményes könyvében megmutatja, mennyire nagyszerű élmény a sütés. A könyv kezdők és haladók számára is hasznos, mert kiderül, milyen a tökéletes piskóta és hogyan kell tízből tízszer tökéletese sütni, mi a kelt és omlós tészta titka, mit lehet fél óra alatt süni és hogyan lehet otthon profi születésnapi tortát készíteni. Természetesen a könyv nem csak az elméletet magyarázza, recepteket is bemutat az almás-diós-fahéjas muffintól a narancsos trüffeltortán és a házi vajas keksz alaprecepten át a zserbóig. Elkészíthetünk otthon mindent, amit a cukrászdákban megcsodálunk. Sőt, a könyv végén még a díszítés fortélyaiba is betekintést kapunk, születhetnek a süteménycsodák. Stahl Juditra lehet számítani. Ha azt mondja, hogy 30 perc alatt kész az étel, akkor nem úgy érti, hogy három kézilány végzi az előkészületeket, kettő pedig mosogat, hanem egy átlagos nő egy átlagos konyhában a Gyors konyha (Alexandra Kiadó) receptjei alapján utána tudja csinálni. (Mert igenis vannak olyan napok, amikor senkinek sincs kedve főzni, de enni kell adni a családnak és ilyenkor jobb gyorsan és egyszerűen letudni az ebédet és a vacsorát.) A receptek többsége 30 perces: ínycsiklandó hétköznapi vacsorák, emlékezetes hétvégi ebédek, előre elkészíthető vendégváró finomságok és tempós levesek, olaszos tészták, különleges melegszendvicsek, egzotikus ételek gyűjteménye. Bőven található köztük 20, 15 vagy akár 10 perc alatt összehozható fogás is. Olyan viszont egyetlen se, amely 45 percnél tovább tart. A maximum öt hozzávalós ételekhez nincs szükség időrabló bevásárlásra; az egyetlen edényben készülő tányérra valók után nem tornyosul a mosogatnivaló; a szinte főzés nélküli fogások nem igényelnek hatalmas, jól felszerelt konyhát. Buday Péter ugyanolyan lelkesen főz malacnyakból, mint libamájból. Legújabb szakácskönyvében, az Itt a Buday!-ban (Central Könyvek) évszakok szerinti csoportosításban mutatja be kedvenc ételeit. Minden recepten érződik a “pörkölt, a disznótoros, a libatepertő és a nagymama kertjének” emléke, ráadásul ugyanazokból az alapanyagokból főz, mint a nagymamák gyerekkorunkban, ám a tányérra kerülő ételek ízletesek, ínycsiklandóak és frappánsak. Buday jól kombinálja a “hétköznapi” hozzávalókat, majd fűszerezi tradícióval és mesteri kreativitással. Nem ijed meg az egresmártástól, a birsalmakompóttól vagy a répatortától, de párolt káposztára, vajgaluskára, velős buktára és szárazkolbászra is van bejáratott receptje. Buday úgy főz, mint az az ember, akinek már a nagyapja és az apja is szeretett főzni és enni.