Sohasem fogok macaront sütni! Legalábbis ezt hittem, amíg meg nem kaptam Jill Colonna macaronlexikonját az Akarom, mert macaron!-t. A macaron trendi és finom. Az egyik legjobb karácsonyi (vagy szülinapi, vagy névnapi, vagy csak úgy) ajándék. A macaronnal az a baj, hogy macerás, pontosan kell mérni és rá kell érezni a titkára. Az alaprecepthez nem kell semmi extra, csupán tojásfehérje, cukor, porcukor és mandulaliszt. Utóbbit egy kávédaráló segítségével könnyen elő lehet állítani mandulából, szóval ez sem különlegesség. (Meglepő, de még az sem nehéz, hogy a tojásfehérjének jót tesz, ha érleljük. Hűtőben. Üvegedényben. Lefedve.) Majd pontosan kell mérni és keverni, hogy megfelelő állagú legyen a makaronnage, majd a masszát habzsákba kell tölteni, köröket kell rajzolni a sütőpapírra, megint állni hagyni, hogy szép legyen a pied – a macaronok alapja – és végül már csak sütni kell és tölteni. Nem tudom, miért buktam el az első próbát, mert lelkiismeretesen mértem, habzsák hiányában megküzdöttem a levágott sarkú hűtőzacskóval, türelmesen vártam, majd sütöttem. A végeredmény nem lett macaron és ezen a tényen az se változat, hogy a majdnem macaronok pár pillanat alatt elfogyott a sütőlapról. (Az íze jó volt, nagyon jó, de a formája vállalhatatlan lett. Finoman szólva is laposak voltak…)
„Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!” Állítja Jill Colonna és szavait alátámasztva meg is írta az Akarom, mert macaron! című könyvet, ami nem más, mint macaronlexikon. Benne van minden, amit a macaronról tudni lehet és érdemes. Minden az alapoktól az extrákig. Tényleg olyan egyszerűen beszél a macaronról, hogy még nekem is kedvem támadt nekiállni, pedig állítottam, hogy én macaront sohase fogok sütni. Jill Colonna elég régóta él Párizsban ahhoz, hogy lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzoljon végig valamennyi macaron fázison, éppen ezért az Akarom, mert macaron! izgalmas szakácskönyv. Jó ajándék azoknak, akik szeretnek sütni-főzni, mert bár nagy a misztikum a macaron körül, ha másnak sikerül, akkor nem atomfizika… (Én újra meg fogom próbálni!)