Ceruzák sajtból és csokoládéból. Itt a forgács a lényeg. A hegyezés visszarepít az iskolás évekhez, a forgács pedig megízesíti az ételt. Élénken emlékszem azokra az iskolai évekre, amikor minden este ceruzát hegyeztünk. A művelet mellékterméke színes faforgács volt, amiből aztán rajzon némi ragasztó segítségével csodás képek születtek. Azóta – néhány leleményes, de igen praktikus elgondolás alapján – készültek ceruzák sajtból és csokoládéból is, amelyeknél éppen a forgács a lényeg. A The Deli Garage a háromféle (chilis, szarvasgombás és pestos) parmezánceruza mellé egy hegyezőt is csomagolt, sőt, a csomagolás hátoldalán javaslatot tesz arra, mennyi sajtot kell lefaragni egy salátához, egy tésztához vagy egy pizzához. Ráadásul SI mértékegységben, centiben közli az adagokat. A parmezánceruza nem csak kezdő szakácsoknak jó móka, hanem a vendégeknek is, akik maguk faraghatják a sajtot a salátájukra, tésztájukra.
A japán nendo Tsujiguchi Hironobu mestercukrász számára alkotott csokoládéceruzákat, amelyek segítségével nem csak a profi cukrászok tudják legyártani a szépséges csokoládéforgácsokat, hanem a földi halandók is. Természetesen a csokiceruzák mellett a hegyezőnek is kiemelt szerep jut a japán egyszerűséget és praktikumot ötvöző tálcán. A csoki könnyen adagolható és amíg van csokoládéceruza, nem kell aggódni, hogy elfogy a csokiforgács. Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is a moksha.hu Facebook közösségéhez!