20 perc alatt összerakom, a többi a sütő dolga. A rakott krumpli az egyik kedvencem és ezzel a módszerrel igazán egyszerű elkészíteni.
Rakott krumpli recept
Hozzávalók 4 személyre kb. 1,2 kg krumpli fél szál kolbász – aki bírja, lehet csípős 2 dl tejszín 2 dl tej só bors 4-6 tojás tejföl
A krumplit megpucolom. A kolbászt hosszában elfelezem és fel(fél)karikázom.
Előveszek egy sütőtálat, aminek fedele is van.
A krumplit ceruza vastagságú hasábokra vágom és amit felaprítottam, elkezdem a sütőtál aljába szórni. Amikor befedtem az edény alját egy réteg krumplival, kicsit sózom és borsozom, majd rádobálom a kolbász negyedét. Megint jön egy réteg krumpli, pici só és bors, majd kolbász, majd krumpli, majd a végén a tetejére kolbász.
Meglocsolom 2 dl tejszínnel és 2 dl tejjel. Ráteszem a sütőtálra a tetőt és 190 ℃-os sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés) 1,5 órát sütöm.
Ezalatt a krumpli megpuhul, a tejszín átveszi a kolbász ízét és krémes szószt képez. Akkor kész, ha az étel tetején is megpuhultak a krumplik. Ha a tetejére is került kolbász, az ropogósra sül.
Amíg a krupli sül, megfőzöm a tojásokat, megpucolom és felszeletelem.
Természetesen a főtt tojásokat is be lehet rétegezi a krumpli és kolbász rétegek közé, és együtt sütni, de én jobban szeretem a tányéron a kiszedett krumplira halmozni a szeletelt, főtt tojást. Persze, utána még egy nagy adag tejfölt is teszek rá.
Janssons frestelse, avagy a kedvenc halas rakott krumplim
A Janssons frestelse készülhet szardellával, de sprotnival szoktam készíteni. Az egyik kedvenc halas ételem.