Tombol a nyári szünet, én meg jófej anya vagyok és fiaim kedvenceit főzöm. Magam se értem, eddig miért ragaszkodtam ahhoz, hogy tökéletes bolognait csak sertésből lehet főzni.
Hozzávalók: 50 dkg darált pulyka alsócomb (bőr nélküli) 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 450 g sűrített paradicsom őrölt oregano 1/4 teáskanál pirospaprika só olaj spagetti Felteszem a vizet forrni, amiben majd a tésztát kifőzöm. A hagymát és fokhagymát apróra vágom és kevés olajon üvegesre dinsztelem. Rádobom a darált pulykahúst és fehéredésig kevergetem, kicsit le is sütöm. A darált setréscomb 20%-os (vagy a 30%-os) zsírtartalmához képest a bőr nélküli pulyka alsócomb filéből készült darált hús zsírtartalma nem éri el a 7%-ot. Sokkal jobban kedvelem a pulykahúst, amióta ezt az adatot megtudtam.Sózom, fűszerezem (pirospaprikával, oreganóval), felöntöm kb. 3 dl vízzel és fedő alatt 15 percig főzöm, majd beleöntöm a sűrített paradicsomot és felforralom és még 15 percig főzöm, hogy a paradicsom vadsága eltűnjön. A végén ismét megszórom oraganóval, hogy intenzívebb legyen az íze. A tányéron jó sok percorinot* szórok a tésztára. Még januárban voltam Szicíliában és szuvenírként egy nagyobb darab pecorinót hoztam, már csak egy kicsi van belőle és persze a bolognai enélkül is tökéletes lenne, de ebben a nyári hőségben ezzel a sajttal, a paradicsomos–oregánós-húsos spagettivel olyan érzésem van, mintha Olaszországban nyaralnánk.