A za’atart írják zatarnak, zaatarnak, a labneh-t labnanak és sohasem tudom eldönteni, hogy friss sajt vagy “görög joghurtból készült vajkrém”, de egyszerűen imádom.
Kaptam egy kis zacskónyi za’atart (zaatart) és persze, hogy először labneh-be (labnaba) kevertem. A za’atar testes, a zöldfűszerektől friss, a szezámmagtól pedig diós aromával rendelkező fűszerkeverék. Remekül illik húsokhoz, labnehoz és én annyira rákaptam, hogy túróhoz is keverem. (Túrót, tejfölt, sót, za’atart összekeverek mellék paradicsomot, jégsalátát és kígyóuborkát vágok és már kész is a tökéletes és gyors reggeli.)
A labneh-hoz azonban kell egy éjszaka.
Za’atar labneh
900 g görög joghurtot összekeverek egy 1 csapott teáskanál sóval és 1 csapott teáskanál za’atarral. A keveréket pelenkavászonnal bélelt, tálra állított szűrőbe öntöm, a ráteszek némi nehezéket (én egy nagy követ szoktam) és egy éjszakára hűtőbe teszem. A joghurt veszít a nedvességéből, besűrűsödik és átjárja a za’atar illata. Teljesen naivan először csak egy doboz görög joghurtból készítettem za’atar-os labneh-t, ám a családom jelezte, hogy ilyen kis adagokkal ne szúrjam ki a szemüket. Mondjuk, nem is nekik készítettem, hanem magamnak, mert én imádom a legjobban.