Az eredetileg túl édes és tömény vajkrémes whoopie pie könnyen alakítható a saját ízlésünkhöz. Gyorsabban fogy, mint ahogy készül, de legalább a tárolással nincs gond.
Ha minden igaz, a whoopie pie az amish praktikumnak köszönhető: ebben a formában krémes süti is bátran kerülhetett a gyerekek uzsonnás dobozába. A két piskóta(szerű)tallér között a töltelék valójában bármi lehet; hagyományosan vajas alapú (gyakran pillecukros) édes krém kerül bele, de simán lekvárral megkenve is tökéletes. A klasszikus kakaós tészta receptje egy whoopie-könyvből származik, a hirtelen improvizált gyümölcsös-joghurtos zselét pedig a kedvenc joghurttortám ihlette. Hozzávalók A tésztához: 20 dkg liszt 20 dkg cukor (barnával az igazi, de sima kristálycukorral is jó, vagy felesben) 8 dkg holland kakaó 5 dkg vaj 6 dkg növényi zsiradék (részemről kókuszolaj) 1 tojás 1,5 teáskanál szódabikarbóna fél teáskanál só 1 csésze tej (2,4 dl) 1 evőkanál vanília aroma vagy egy vaníliarúd kikapart belseje A joghurtos töltelékhez: 500 g natúr joghurt 6 dkg porcukor (ízlés és lekvár függvényében változhat) 6 dkg feketeribizli lekvár (szintén ízlés szerinti változó) 1 zacskó expressz zselatin fix A tésztához összeszitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. A vajat, a növényi zsiradékot és a cukrot krémesre keverjük habverővel, majd mehet hozzá a tojás és a vanília is. A cukros masszához apránként adagoljuk a lisztes keveréket és a tejet, homogén és habosan laza masszát kapunk a végén. A sütőpapírral bélelt tepsibe két teáskanál segítségével kis dombokat helyezünk el (az egyik teáskanál a masszához, a másik a massza kanálból történő kitessékelésére szolgál). Mivel a tészta megbízhatóan terül, 4×4 kupacnál többet nem teszek egy tepsire; 190 fokon 10 percig sütöm. Ha már nem forró, a teljes hűlésig rácsra pakolom. A joghurtot, a porcukrot és a lekvárt habverővel elegyítem, majd az egészet elkeverem a zseléporral, és púpos teáskanálnyi adagokkal összeragasztok 1-1 tallért. A zselé dermedéséhez érdemes 15 percre a hűtőbe pakolni a sütiket, utána máris fogyasztható. A fenti adagból kb. 60-70 tallér, azaz 30-35 sütiszendvics lesz, kb. 6 centi átmérővel. Ragaszkodj hozzánk, iratkozz fel a hírlevélre is!