Az eredetileg túl édes és tömény vajkrémes whoopie pie könnyen alakítható a saját ízlésünkhöz. Gyorsabban fogy, mint ahogy készül, de legalább a tárolással nincs gond.
Készül a whoopie pie/Fotó: Vidra
Ha minden igaz, a whoopie pie az amish praktikumnak köszönhető: ebben a formában krémes süti is bátran kerülhetett a gyerekek uzsonnás dobozába. A két piskóta(szerű)tallér között a töltelék valójában bármi lehet; hagyományosan vajas alapú (gyakran pillecukros) édes krém kerül bele, de simán lekvárral megkenve is tökéletes.
A klasszikus kakaós tészta receptje egy whoopie-könyvből származik, a hirtelen improvizált gyümölcsös-joghurtos zselét pedig a kedvenc joghurttortám ihlette.
Whoopie pie gyümölcsös-joghurtos zselével/Fotó: Vidra
Whoopie pie, vigyázat, gyorsan fogy!/Fotó: Vidra
Hozzávalók
A tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg cukor (barnával az igazi, de sima kristálycukorral is jó, vagy felesben)
8 dkg holland kakaó
5 dkg vaj
6 dkg növényi zsiradék (részemről kókuszolaj)
1 tojás
1,5 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
1 csésze tej (2,4 dl)
1 evőkanál vanília aroma vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
A joghurtos töltelékhez:
500 g natúr joghurt
6 dkg porcukor (ízlés és lekvár függvényében változhat)
6 dkg feketeribizli lekvár (szintén ízlés szerinti változó)
1 zacskó expressz zselatin fix
A tésztához összeszitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. A vajat, a növényi zsiradékot és a cukrot krémesre keverjük habverővel, majd mehet hozzá a tojás és a vanília is. A cukros masszához apránként adagoljuk a lisztes keveréket és a tejet, homogén és habosan laza masszát kapunk a végén.
A sütőpapírral bélelt tepsibe két teáskanál segítségével kis dombokat helyezünk el (az egyik teáskanál a masszához, a másik a massza kanálból történő kitessékelésére szolgál). Mivel a tészta megbízhatóan terül, 4×4 kupacnál többet nem teszek egy tepsire; 190 fokon 10 percig sütöm. Ha már nem forró, a teljes hűlésig rácsra pakolom.
A joghurtot, a porcukrot és a lekvárt habverővel elegyítem, majd az egészet elkeverem a zseléporral, és púpos teáskanálnyi adagokkal összeragasztok 1-1 tallért. A zselé dermedéséhez érdemes 15 percre a hűtőbe pakolni a sütiket, utána máris fogyasztható.
A fenti adagból kb. 60-70 tallér, azaz 30-35 sütiszendvics lesz, kb. 6 centi átmérővel.