Idén egy hajszálnyival jobban szeretem a vaníliás epertortát, mint a csokisat, de életem pasijai (mind a három) a csokis változatot tartja finomabbnak. A két recept tulajdonképpen ugyanaz.
Gyerekkoromban anyukám sütött hasonló, gyors tortákat. Amiket kitettünk a konyhaasztal közepére, az asztalt körbeültük, felvágtuk a tortát, amiről kicsit lefolyt a krém és kiskanállal tettük a leesett epreket a tortaszeletekre, de pillanatok alatt elfogyott és mindig hihetetlenül finom volt. A gyors tortákat megtartottam. Eperszezonban készítem csokisan és vaníliásan.
A csokis változat:
A csokis piskóta
Hozzávalók: 3 tojás 6 evőkanál cukor 5 evőkanál liszt 1 evőkanál kakaópor 1/2 csomag sütőpor vaj csipet só
A három tojást (nem kell szétválasztani) csipet sóval és a 6 evőkanál cukorral robotgépben kemény habbá verem, belekeverem a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet, és a tésztát kivajazott (26 cm átmérőjű) formába öntöm. 180 ℃-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt – tűpróbáig – készre sütöm. Hagyom kihűlni.
A csokis krém
Hozzávalók: 1 csomag csokoládépuding por 3 dl tej 3 evőkanál cukor 1/2 evőkanál kakaópor 2 dl tejszín
Amíg robotgép dolgozik, a csokipuding port összekeverem, a cukorral és a kakaóporral, majd a tejjel, és felforralom, felfőzöm. Hagyom kihűlni, néha átkeverem habverővel.
2 dl tejszínt kemény habbá verek.
Elektromos habverővel alaposan átkeverem a kihűlt pudingot, majd hozzáadom a felvert tejszínhabot.
A 3. réteg
20-25 dkg (kerti) epret megmosok, lecsumázok, a nagyobbakat félbe vágom.
Végül összerakom a tortát: a piskóta tetejét megkenem a krémmel, majd ráhalmozom az epret. Azonnal lehet enni!
A vaníliás változat:
A piskóta
Hozzávalók: 3 tojás 6 evőkanál cukor 6 evőkanál liszt 1/2 csomag sütőpor vaj csipet só
A három tojást (nem kell szétválasztani) csipet sóval és a 6 evőkanál cukorral robotgépben kemény habbá verem, belekeverem a sütőporral elkevert lisztet, és a tésztát kivajazott (26 cm átmérőjű) formába öntöm. 180 ℃-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt – tűpróbáig – készre sütöm. Hagyom kihűlni.
A vaníliás krém
Hozzávalók: 1 csomag vaníliapuding por 3 dl tej 3 evőkanál cukor 2 dl tejszín
Amíg robotgép dolgozik, a vaníliapuding port összekeverem a cukorral, majd a tejjel, és felforralom, felfőzöm. Hagyom kihűlni, néha átkeverem habverővel.
2 dl tejszínt kemény habbá verek.
Elektromos habverővel alaposan átkeverem a kihűlt pudingot, majd hozzáadom a felvert tejszínhabot.
A 3. réteg
20-25 dkg (kerti) epret megmosok, lecsumázok, a nagyobbakat félbe vágom.
Végül összerakom a tortát: a piskóta tetejét megkenem a krémmel, majd ráhalmozom az epret. Azonnal lehet enni.