A legjobb, ami a maradék kenyérrel történhet: kenyérpuding vagy más néven kenyérfelfújt. Alaprecept és variációk.
Mazsolás kenyérpuding kalácsból (Fotó: Myreille)
Alaprecept:
kb. 6 szelet kenyér
2 tojás
2 ek. olvasztott vaj (margarin)
fél liter tej
8-10 dkg cukor
vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg
mazsola
A tűzálló tálat ki kell vajazni.
A kenyeret darabokra kell törni és meg kell locsolni az olvasztott vajjal, majd meg kell szórni a mazsolával.
A többi hozzávalót (tej, tojás, cukor, fűszerek) össze kell keverni, rá kell önteni a kenyérre és jól bele kell nyomkodni a kenyérdarabokat a tejes-tojásos keverékbe.
170-180 fokon kb. 45 perc alatt meg kell sütni. Fontos, hogy mindenhol átsüljön!
Variációk:
– Készülhet fonott kalácsból vagy kifliből is.
– Nem feltétlenül kell olvasztani a vajat, a kenyérszeleteket meg is lehet kenni vékonyan vajjal, sőt még vékonyan lekvárral is. pl. narancslekvárral.
– A fűszerek tetszés szerint kombinálhatóak. Fahéj és szegfűszeg helyett mehet bele egy kis gyömbér is vagy reszelt narancshéj, illetve citromhéj.
– A mazsola bármikor lecserélhető szárított vörösáfonyára, de meggyel is remek.
– A csokis változat, amikor csokidarabok és holland kakaó kerül bele, egyszerűen isteni.
– A tej egy része lecserélhető tejszínre, akkor még gazdagabb a kenyérpuding.