A ventagli di sfoglia vagy sfogliatine di pasta sfoglia vagy nemes egyszerűséggel le sfoglie az egyik kedvenc olasz sütim. Otthon is végtelenül egyszerű elkészíteni.
Édes ropogós tészta, nagyjából ennyivel lehet jellemezni a kedvenc olasz sütimet, ami önmagában és kávé mellé is tökéletes.
Ventagli di sfoglia
Az már az első pillanatban látszik, hogy leveles tésztából készül és az édességét a cukor adja, így nem meglepő, hogy olykor csak a leveles tésztára (sfoglia) utalnak a nevében (le sfoglie vagy sfogliatine), vagy a formája nyomán a legyezőre (ventagli). Hazudnék, ha azt állítanám, hogy Olaszországban ettem ilyet először, mert nagyon-nagyon régen valamelyik budapesti cukrászdában palmieri néven már kóstoltam és azóta tudom, hogy szeretem.
Csak két hozzávaló kell 32 db-hoz: 500 g leveles tészta kristálycukor
A tésztát 60×40 centis téglalappá nyújtom, két 30×40 centis téglalappá osztom. Az első téglalapot picit benedvesítem, majd cukorral alaposan megszórom és a két hosszabbik oldalánál feltekerem úgy, hogy a tekercsek középen találkozzanak. Ujjnyi szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem. 190 fokos sütőben 25 percig sütöm, de nagyjából félidőnél megforgatom a sütiket. Fontos, hogy a leveles tészta aranybarnára süljön, mert akkor lesz igazán ropogós.
Ugyanezt megismételem a másik téglalappal is, így összesen 32 apró ventagli di sfoglia-t/sfogliatine di pasta sfoglia-t/le sfoglie-t/palmieri-t sütök. Nevezzük bárhogyan, nem a neve a legnagyobb gond, hanem az, hogy gyorsan fogy. Számomra egyszerűen tökéletes.