A régimódi meggyes pitét nem lehet megunni. Imádtuk gyerekkorunkban, imádjuk most, és unokáink is rajongani fognak érte. Persze, egy jó recept is kell hozzá!

Végtelenül finom: régimódi, házi meggyes pite/Fotó: Myreille
Meggyes pitét sütött mindkét nagymamám, az anyukám és az összes szomszéd néni. Valaki “potyogtatós meggyes lepénynek” nevezte, mások “tejfölös meggyes sütninek” vagy “kevert meggyesnek”. A családban “meggyes pite” néven kétfajta sütemény is futott – a két omlós tészta között meggytöltelékes és a kevert tésztás. Nekem bármelyiket süthették, boldog voltam. A meggyes süti mindig is a kedvencem volt.
Kevert tésztás meggyes pite
Hozzávalók: 30-35 dkg meggy 250 g vaj 300 g+1 evőkanál cukor 3 tojás 3 evőkanál tejföl 350 g liszt 1 csomag sütőpor
A meggyet kimagozom, összekeverem 1 kanál cukorral és hagyom állni legalább fél órát. A meggyet szűrőbe teszem és lecsepegtetem, közben elkészítem a tésztát.
A puha vajat habosra keverem a cukorral. Hozzákeverem először a tojásokat, majd a tejfölt. Végül belekeverem a lisztet és a sütőport.
Sütőpapírral bélelt 40×30 cm-es tepsibe öntöm a tésztát és elsimítom. A tetejét megszórom a lecsepegtetett meggyel.
180 ℃-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt – tűpróbáig – készre sütöm.

Végtelenül finom: régimódi, házi meggyes pite/Fotó: Myreille
Kapcsoldó cikkek:
