A régimódi meggyes pitét nem lehet megunni. Imádtuk gyerekkorunkban, imádjuk most, és unokáink is rajongani fognak érte. Persze, egy jó recept is kell hozzá!
Meggyes pitét sütött mindkét nagymamám, az anyukám és az összes szomszéd néni. Valaki “potyogtatós meggyes lepénynek” nevezte, mások “tejfölös meggyes sütninek” vagy “kevert meggyesnek”. A családban “meggyes pite” néven kétfajta sütemény is futott – a két omlós tészta között meggytöltelékes és a kevert tésztás. Nekem bármelyiket süthették, boldog voltam. A meggyes süti mindig is a kedvencem volt.
Kevert tésztás meggyes pite
Hozzávalók: 30-35 dkg meggy 250 g vaj 300 g+1 evőkanál cukor 3 tojás 3 evőkanál tejföl 350 g liszt 1 csomag sütőpor
A meggyet kimagozom, összekeverem 1 kanál cukorral és hagyom állni legalább fél órát. A meggyet szűrőbe teszem és lecsepegtetem, közben elkészítem a tésztát.
A puha vajat habosra keverem a cukorral. Hozzákeverem először a tojásokat, majd a tejfölt. Végül belekeverem a lisztet és a sütőport.
Sütőpapírral bélelt 40×30 cm-es tepsibe öntöm a tésztát és elsimítom. A tetejét megszórom a lecsepegtetett meggyel.
180 ℃-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt – tűpróbáig – készre sütöm.