A paradicsom salsa (a Pico de Gallo) a világ legegyszerűbb és egyben a legjobb étele. Remek tortilla chips-szel, pirított kenyérrel, de önmagában is tökéletes nyári saláta. A kertész jutalma!
Nem tudom megunni a kertünket és azokat az ételeket sem, amelyeket a kertünknek köszönhetünk. Így augusztus derekán rogyadoznak a paradicsom bokrok, méregzöldek a jalapeno paprikák, beértek a vöröshagymák. A koriander már elvirágzott, de a szárakon van olyan levél, amit még fel lehet használni, viszont a petrezselyem tobzódik. Tehát minden adott egy jó Pico de Gallo-hoz, azaz mexikói paradicsom salsához.
Mexikói paradicsom salsa (Pico de Gallo)
Hozzávalók: Kb. 30 dkg paradicsom 1 db jalapeno 1 közepes fej vöröshagyma kis csokor koriander és petrezselyem vegyesen só
A salsához kell még egy jó éles kés, mert a hagymát, a paradicsomot, a jalapeno-t és a zöldfűszereket (koriander- és petrezselyemlevelet) nagyon apróra kell vágni. Majd mindent összekeverni és lehet enni.
Most 1 db nagy ökörszív és 1 db nagy gödöllői paradicsomot tettem a salsába. Ezeknek a paradicsomfajtáknak a “leveses, magos” részét nehezebb eltávolítani, így az egész salsa levesesebb lett. San Marzano paradicsom húsából tökéletesebb salsa készíthető.
A paradicsom salsa pikánsabb lesz, ha 2 gerezd fokhagymát, egy fél lime levével és némi frissen őrölt borssal tovább ízesíted!
Autentikusan a Pico de Gallo, a paradicsom salsa a tortilla chips salsája, de pirított kenyérrel remek reggeli is. Sőt, ha nem áruljátok el senkinek, bevallom, hogy nyáron a rakott krumplihoz is paradicsom salsát szoktam enni.