A zöldborsópörkölt egy tuti magyaros étel, ám ha tovább fűszerezzük, azonnal kész a zöldborsó curry, ami egy remek, fűszeres, vastag, vega kaja.

Zöldborsó curry rizzsel, tavaszi fűszerekkel/Fotó: Myreille
A gyerekeim imádják a zöldborsó főzeléket, én viszont már untam. A zöldborsópörkölt jó ötletnek tűnt, de fűszeresebb ételre vágytam, viszont nem kerestem receptet a zöldborsó curryhez, hanem kitaláltam egyet. A zöldboró currym egyértelműen nem autentikus magyar vagy indiai étel, viszont finom és nekem azonnal “felejthetetlen kedvenc” lett.
Zöldborsó curry, avagy fűszeres zöldborsópörkölt recept
Hozzávalók: 300 zöldboró (friss vagy fagyasztott) 1 vöröshagyma 1 fehér répa (petrezselyemgyökér vagy paszternák, mindegy) 1 sárgarépa 1 paradicsom 1 teáskanál füstölt, őrölt piros paprika 1 teáskanál őrölt (édesnemes) piros paprika 1/2 teáskanál Madras curry fűszerkeverék (ha nincs, akkor egy teáskanál kurkuma menjen bele) 1/4 teáskanál őrölt koriander 1/4 teáskanál őrölt gyömbér 2 gerezd fokhagyma tört, szárított chili 1 evőkanál kókusztej (vagy nem vega változatban tejszín) só olaj zöldborsócsíra snidling
A hagymát, sárgarépát és a fehér répát megpulolom. A vöröshagymát apróra vágom, a sárgarépáét és a fehér répát forgókéses aprítóban apróra darálom.
Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntök, rádobom az aprított vöröshagymát, sárgarépát és fehér répát. 3-4 percig kevergetve pirítom. Hozzáadom a zöldborsót és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforralom és közben rádobom a fűszereket: a füstölt piros paprikát, az édes piros paprikát, a curry fűszerkeveréket, az őrölt koriandert és gyömbért valamint egy kis csipet chilit. Sózom.
A paradicsomot apró kockákra vágom és azt is a serpenyőbe dobom. Elkeverem és lefedem a serpenyőt. Fedő alatt addig főzöm, amíg a borsó megpuhul.
Beleöntöm a kókusztejet, ha felforr, beleteszem a zúzott fokhagymát és kész.
Körete a főtt rizs – mielőtt nekiállsz a zöldborsó curry-nek, érdemes fetenni egy adag rizst főzni – és ha van friss zöldborsócsíra és snidling, esetleg korianderzöld, akkor azokból is lehet egy nagyobb mennyiséget az ételre szórni.

Zöldborsó curry, avagy fűszeres zöldborsópörkölt/Fotó: Myreille
Kapcsoldó cikkek:
