A vöröslencse főzelék (dahl) illatos, fűszeres és laktató. Nagyon egysezrűen elkészíthető és nemcsak vegán, de gluténmentes is.
Vöröslencse kurkumával és spenóttal
Hozzávalók:
1 vöröshagyma (felkockázva) 4-5 gerezd fokhagyma (apróra vágva) 2 teáskanál reszelt gyömbér 1 teáskanál őrölt római kömény 1 sárgarépa (lereszelve) 2 teáskanál őrölt kurkuma 300 g vöröslencse 150 g friss spenót (felszeletelve) 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék 1/4 teáskanál tört chili só 1/2 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítése:
A vöröslencsét 3-4 szer megmosom, majd bő vízben állni hagyom, amíg megpucolom, előkészítem a többi hozzávalót.
Közepes lábasban felhevítem az olajat, majd beleszórom a római köményt és a vöröshagymát. Nagyjából 30-40 percig kevergetem, pirítom.
Hozzáadom a fokhagymát, a gyömbért és a reszelt sárgarépát. Kevergetve pirítom 2-3 percig.
Ezután mehet hozzá a kurkuma és a garam masala fűszerkeverék. Jól összekeverem és nagyából fél percig pirítom így is.
Hozzáadom a vöröslencsét és nagyjából 5 dl vizet. Sózom. Felforralom, majd kisebbre veszem a hőt, letakarom és addig főzöm, amíg a lencse megpuhul. 10-15 perc általában.
Hozzáadom a feldarabolt spenótot és a chilit, összekeverem, majd 1-2 percig főzöm.
Melegen tányérra szedem, önmagában szoktam enni.