A kókusztejes mungóbab curry nagyon ízletes. Igen jól áll neki a garam masala fűszerkeverék és az apróra vágott koriander- és petrezselyemzöld.

Kókusztejes mungóbab curry garam masalával/Fotó: Myreille
Kókusztejes mungóbab curry recept
Hozzávalók: 500 g (száraz) mungóbab 1 nagy fej vöröshagyma 1 nagy sárgarépa 1 teáskanál garam masala 1/2 teáskanál őrölt kömény 1/2 teáskanál őrölt koriandermag 1/2 teáskanál fokhagymapor 1/2 teáskanál őrölt gyömbér nagy csipet chilipehely 1 doboz (450 g) kókusztej 3 teáskanál sűrített paradicsom só növényi olaj nagy csokor koriander (friss vagy fagyasztott) és egy kevés petrezselyemzöld*
A mungóbabot megmosom és beáztatom, amíg a hagymát előkészítem.
A hagymát és a sárgarépát megpucolom és forgókéses aprítóban apróra vágom.
Egy serpenyőben olajat melegítek, rádobom a hagymát és a sárgarépát. Megsózom. Kicsit pirítom, majd rádobom a fűszereket – az őrölt köményt és koriandermagot, a fokhagymaport, az őrölt gyömbért és a csipet chilipelyhet. Pár percig pirítom. Amikor már bőségesen illatozik, leszűröm a babot és beleteszem a serpenyőbe. Felöntöm annyi hideg vízzel, ami bőségesen ellepi, elfedem és nagyjából 45 perc alatt puhára főzöm a babot.
Érdemes ránézni, mert a bab nagyon sok vizet felvesz, nehogy leégjen.
Amikor a bab megpuhult, belekeverem a kókusztejet és a sűrített paradicsomot és felforralom. 10 percig főzöm még, hogy az ízek összeérjenek.
Főtt rizs a körete. A tányéron a felnőtt verziót még megszórtam chilipehellyel és apróra vágott korianderrel és petrezselyemzölddel.
*Így tavasz elején tudok csipegetni az áttelelt petrezselyem frissen kihajtott zöldjéből, korianderem viszont már csak (még csak) fagyasztott van. Íre tökéletes, látványra nem szépség, de az ételből vétek kihagyni.

Kókusztejes mungóbab curry garam masalával/Fotó: Myreille
Kapcsoldó cikkek:
