Ha egyetlen, tökéletes vegán gluténmentes kellene választanom, akkor az biztosan a sült karfiol hagymás-kesudiós mártogatóval lenne. Örök és megunhatatlan kedvencem.
Vegán és Gluténmentes: Sült karfiol hagymás-kesudiós mártogatóval
2-3 személyre
Hozzávalók:
1 fej karfiol 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 púpos evőkanál kesudió olaj só 1/4 teáskanál kurkuma 1 teáskanál paradicsompüré 2 teáskanál garam masala
Hagymás-kesudiós szósz
A hagymákat cikkekre vágom és egy edényben kevés olajon megpirítom. Hozzádobom a kesudiókat is. Amikor már a hagyma szélei már aranybarnák hozzáadom a felaprított fokhagymát, a kurkumát, 1 teáskanál garam masala fűszerkeveréket. 1 percig még kevergetem, majd felöntöm 2 dl vízzel. Picit sózom. Felforralom, majd csökkentem a hőmérsékletet, lefedem és addig főzöm, amíg a karfiol megsül.
Amikor a karfiol kész, a hagymás szószhoz adom a paradicsompürét és még egy teáskanál garam masalát. Botmixerrel pürésítem a mártogatóst. Ha túl sűrű, akkor teszek még hozzá egy kis vizet. Felforralom és kész.
Szerintem melegen és hidegen is tökéletes kiegészítője a karfiolnak.
Sült karfiol
A sütőt 190 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés) előmelegítem.
A karfiolt rózsáira szedem, a rózsákat elfelezem. A karfiol torzsáját feldarabolom és az ép, levélszárakat is kisebb darabokra vágom. Csak a megsárgult, megszáradt részeket vágom ki, minden más megy a tepsire.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, először a torzsát halmozom rá és a feldarabolt levélszárakat, majd a karfiolrózsákat. Kevés olajjal meglocsolom. Sózni nem szoktam, mert nem akarom, hogy túl sok só legyen az ételeimben.
Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül.