A fekete kardamon, a fahéj, az indiai babér és a paradicsom új dimenziókat nyit a krémes, fűszeres lencsének.
A fokhagyma-gyömbér alap általában karakteres ízt ad a vöröslencsének, amit imádok, szó se róla, most viszont sötétebb, mélyebb ízekre vágytam.
Hozzávalók:
250 g beluga lencse (fekete lencse, nem kell beáztatni) 3 db fekete kardamom 1 közepes fahéjrúd 3 db indiai babérlevél csipet tört chili 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék 1 evőkanál paradicsompüré 1 piros kaliforniai paprika (vagy 1,5 Kápia paprika) 6-8 gerezd fokhagyma napraforgóolaj só
Elkészítés:
1 teáskanálnyi olajat hevítek és megpirítom benne a kardamomt (nem kell széttörni), a fahéjat és az indiai babérlevelet és a chilit. Hozzáadok 1 teáskanál garam masala fűszerkeveréket és a chilit. Kevergetem és azt is hagyom megpirulni.
Felöntöm nagyjából 7 dl vízzel és beleteszem a lencsét. Megsózom. Felforralom és főzöm 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul.
Hozzáadok még egy teáskanál garam masala fűszerkeveréket, a paradicsompürét, valamint egy kis vizet, ha szükséges. Főzöm még 10 percig, amíg elkészítem a tetejére a fokhagymás paprika.
A paprikát feldarabolom és kevés olajon megsütöm. Ha itt-ott kicsit megkapja a hő, az se gond. Hozzáadom a felaprított fokhagymát és kevergetve még nagyjából 1 percig sütöm.
Tányérba szedem a lencsét a tetejére a fokhagymás-paprikát halmozom.