A tészta puha, ízletes, mint egy jó piskóta, illatos a vaníliától, különleges a körtedaraboktól. A csokoládéöntet már csak ráadás. Egyszerű és elronthatatlan.
Vaníliás körtetorta (laktózmentes)
Hozzávalók: 10 db körte (én vilmoskörtéből sütöttem és kemény körtéket használtam) 25 dkg liszt 15 dkg cukor+2 evőkanál 2 evőkanál olíva olaj 1 csomag sütőpor 2 tojás 1 vaníliarúd kikapart magjai + 1 teáskanál vaníliás porcukor a tetejére A körtéket meghámozom, nyolcadolom és a 2 evőkanál cukorral sűrűre főzöm. A körtéket nem főzöm szét. Amikor a körték kihűltek, akkor állok neki a tortának. A tojásokat habosra keverem a cukorral és a vanília kikapart magjával. Beleteszem az olajat és a megfőzött körtét a levével együtt. Összekeverem, majd beleteszem a lisztet és a sütőport. Elkeverem és a kivajazott tortaformába öntöm. (Nekem porcelán a tortaformám alja, azt csak vajazni kell, az oldala pedig szilikon, azt vajazni se kell. Persze, ha éppen az kell, akkor sütőpapírral kell bélelni a tortaformát.) 180 fokos sütőben 40 percig, illetve tűpróbáig sütöm. A teteje szép aranysárga lesz, a tészta megemelkedik és levegős lesz, amelyet körtedarabok tesznek különlegessé. Forrón vaníliás porcukrot szitálok rá, hogy még finomabb és még illatosabb legyen. Vaníliás porcukrot nem szoktam venni, hanem 1 kiló cukorba bele szoktam tenni a vanília kikapart héját. Ettől illatos lesz a cukor, ezt használom vaníliás cukor helyett, és ezt szoktam robotgépben megdarálni, ha vaníliás porcukorra van szükségem. Tökéletes csokiöntet (ganache) Hozzávalók: 2dl tejszín 200 g étcsokoládé (70%-os) A tejszínt forráspontig melegítem, de nem forralom. Leveszem a lángról és beleteszem az összetört csokoládét. Addig kevergetem, amíg a csoki elolvad és sima krémet kapok. Ez a krém szobahőmérsékletem folyik, de másnapra a hűtőben megszilárdul és csodás trüffelgolyókat lehet belőle formázni, már ha marad…