Sósan és köménymagosan is el lehet készíteni a házi kekszet (párnákat). A recept végtelenül egyszerű, a végeredmény mártogatósokhoz is tökéletes.
Egyszerű, köménymagos házi keksz (fotó: Myreille)
A szakács, ha szabadnapos című főzőműsor egy véletlenül elkapott részletében találkoztam Chuck Hughes soda crackers-ével. Az én házi kekszeim végül mások lettek, de a recept erősen támaszkodik Chuck-éra.
A kekszek szenzációsan finomak mártogatósokkal, padlizsánkrémmel, körözöttel vagy pedig a gyömbéres-sárgarépás krémmel egyenesen isteni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél csomag szárított élesztő (3,5 g), ami 12,5 g élesztőnek felel meg
1,6 dl víz
fél teáskanál só
fél teáskanál szódabikarbóna
őrölt kömény
pár csepp olaj
Az élesztőt langyos vízben felfuttatom. A lisztet összekeverem a sóval, szódabikarbónával, majd hozzáadom az élesztős vizet és tésztát gyúrok belőle. Lágy lesz, de jól ki kell dolgozni.
Kiolajozott tálba teszem, lefedem folpackkal és legalább 4 órát pihentetem a hűtőben. Utána átgyúrom, majd alapos lisztezés mellett hatalmasra sodrom és hajtogatom és újra kinyújtom. A hajtogatást-nyújtást megismétlem párszor.
Ezután nagyon vékonyra nyújtom a tésztát – olyanra, hogy szinte át lehet rajta látni – derelyevágóval kockákra darabolom, megszórom őrölt köménymaggal és picit megpakolom a kekszek tetejét, hogy beleragadjanak a köménymagszemek. Tepsibe pakolom és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm.
Chuck a forró kekszeket megkente olvasztott vajjal, én is kipróbáltam, de nekünk jobbak lettek azok, amelyeket nem vajaztam le.