Vékony tészta, sok gyümölcs. Ez az egyik titka a galette-nek, a másik az, hogyha egy receptet tudsz, akkor szinte bármilyen gyümölcsből sütheted. Most körtés-tejfölös változatban készült.
Édes galette tészta
Hozzávalók: 10 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj) 20 dkg liszt 10 dkg cukor csipet só kb. 2 evőkanál hideg víz
A puha vajat a több hozzávalóval együtt tálba teszem, először összemorzsolom, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. (Liszttől függ, hogy 2 vagy 4 evőkanál víz kell hozzá. Kettővel érdemes kezdeni, ám ha nagyon száraz a tészta, mehet még bele egy kis víz.)
Sütőpapíron vékonyra nyújtom a tésztát, áthúzom egy tepsire, majd a tésztát megpakolom a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélén (kb. 5 centis karimát) üresen hagyok, ezt fogom majd visszahajtani.
Körtés galette
3 körte 2 evőkanál tejföl 1 evőkanál cukor
A tésztát a “karima” kivételével vékonyan megkenem tejföllel.
A körtéket megmosom, majd levágom a magházáról. Az így kapott nagyobb körtedarabokat vékonyan felvágom, a tésztára helyezem és legyezőszerűen szétnyitom. Amikor a tejfölös részt teljesen befedtem körtével, visszahajtom a tészta szélét, a körtéket pedig megszórom egy evőkanál cukorra.
185 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 40 perc alatt készre sütöm.