Kint hangosan ropog a tél, nekem pedig a legújabb régi kedvencem a borókabogyó, ami Beh Mariann könyvében A kert konyhájában fedeztem fel újra.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy várom a tavaszt, mert szeretem a kert téli csendjét, de akkor is csalnék, ha eltitkolnám azt az erős szívdobogást, amit akkor érzek, ha a tavaszi kerti terveinkre gondolok. Foglalkoztat, vajon mekkorát nőnek majd a fák, kihajt-e a sarkantyúka, meg tudjuk-e védeni a cukkiniket az elvetemült vakondtól és jut-e majd cukkinivirág megint a frittatába. Elég nagy “konyhakertet” hagytuk, mert a “szeretjük nézni, ahogy az ebédünk nő” hívei vagyunk és a málnát bokorról szeretjük igazán nem műanyag dobozból. Éppen ezért érzek lélekrokonságot Beh Mariannal, akinek nemrég jelent meg A kert konyhája című receptes könyve. Beh Mariann kertészmérnök, a Bazsalikomos kert megálmodója. Könyvében a fűszer- és gyógynövények termesztéséről, vadontermő ehető növények és ehető virágok felhasználásának gyűjtéséről, feldolgozásáról, megmutatja saját pestóját, herbateáit, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült, fűszeres receptjeit is. Legelőször a Mesél az erdő fantázianevű vajas-borókabogyós gomba keltette fel a kíváncsiságomat, mert olyan régen nem éreztem a boróka ízét a vajas gombáért pedig rajongok – általában kakukkfűvel szoktam készíteni. A szerző és a kiadó engedélyével megoszthatom ezt a csodás receptet:
“Gyerekkoromban mindig elvarázsolt a nagymamám házának közelében fekvő alföldi ősborókás hangulata. S bár borókát szedni elég fájdalmas mulatság, az az érzés, amikor a vajas-borókabogyós gombához a saját magad által begyűjtött, élményekkel fűszerezett bogyókat használhatod fel, kárpótolni fog minden kis szúrásért. Hozzávalók (2 főre): 50 dkg barna csiperke 1 fej vöröshagyma 10 dkg vaj 3 gerezd fokhagyma 10 szem borókabogyó 1 teáskanál frissen facsart citromlé 2 evőkanál szőlőmagolaj só, bors
Elkészítés: A csiperkét megmossuk, papírtörlőn lecsepegtetjük róla a felesleges vizet, megtisztítjuk, majd kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A vajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát és fokhagymanyomón áttört fokhagymát. 2-3 percet pároljuk, majd a csiperkét is hozzáadjuk. Mozsárban összetörjük a borókabogyót, a gombához tesszük, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 5 percig pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a citromlevet és a szőlőmagolajat.
Tipp: Mi ropogós kovászos kenyérrel szeretjük a legjobban, de rizzsel vagy egy jó kis pennével is mennyei.
Elkészítési idő: 25 perc”
Én puha kenyérrel és ropogós pirítóssal is szeretem, és mondanom se kell, hogy az utolsó falatot még le se nyeltem, de már azt terveztem, hogy egy ehető borókának mindenképpen kell helyet találnom a kertbe. Közben a szemem megakadt a rozmaringon, amit én szaporítottam, de az már egy másik történet és egy másik recept…