Válogatós vagyok, ha ketchupról van szó. Nem szeretem a híg bolti változatot, viszont a sűrű, ízes ketchupért rajongok. Megéri a munkát. Ritkán adom a fejemet olyan hosszadalmas – és sok mosogatással járó – ételek elkészítésére, mint a ketchup. Persze, amikor rászánom magam, mert a kertből érkezik egy hatalmas kosárnyi paradicsom, akkor mindig rájövök, megéri a pepecselést, sőt nem is olyan macerás dolog a paradicsom passzírozás, mint ahogyan a fejembe és lelkembe égett. A paradicsom passzírozásról nekem mindig az a kép ugrik be, hogy egy nyári délutánon a nagyapám a ringló árnyékában kivitte az asztalt, nagymamám felcsavarozta a paradicsom passzírozót, majd csak tekertem, tekertem a fogantyút és már fájt a karom, de még mindig volt mit passzírozni. Idővel ez az emlék is édes lett, és ha időutazásból csak annyira tellene, hogy visszaugorhatnék egy régi nyárra és passzírozhatnám a paradicsomot, akkor a fájó karom ellenére is vállalnám… Itthon nem ipari mennyiségben állítottam elő a ketchupot, hanem csupán két kis üveggel, amely a hűtőben eláll addig (néhány hét), amíg elfogy. Hozzávalók: 2-2,5 kg paradicsom 3 kis fej vöröshagyma vagy 1 nagy fej 3 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olíva olaj negyed teáskanál tengeri só késhegynyi őrölt koriander késhegynyi őrölt fekete bors 1 evőkanál nádcukor 1 evőkanál almaecet A paradicsomokat derekuknál félbe vágtam és egy sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam. A hagymát feldaraboltam, a fokhagymát megpucoltam és a paradicsomokra szórtam.

Paradicsom, hagyma és fokhagyma a tepsiben, sőt már olíva olajjal is meglocsoltam. (Fotó: Myreille)

Sütés után ilyen gyönyörű képet mutattak a paradicsomok. (Fotó: Myreille)

Házi ketchup sült paradicsomból (Fotó: Myreille)