Túrógombócot vagy túrófánkot bármikor tudok enni. A tésztájuk szinte ugyanaz, de a fánkokat sohasem olajban, hanem sütőben sütöm.
Hozzávalók: 50 dkg túró 3 tojás 15 dkg cukor 2 zacskó vaníliás cukor 6 dkg búzadara 4 evőkanál zabpehely 1 citrom reszelt héja 3 evőkanál zsemlemorzsa kevés (kukorica)olaj A túrót áttöröm és összekeverem a tojással, cukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Belekeverem a búzadarát és a zabpelyhet és 15 percig állni hagyom. 2 tepsit (ebből az adagból kb. 20 fánk lesz) kibélelek sütőpapírral és vékonyan átkenem olajjal. Vizes kézzel kanálnyi darabokat szedek ki a tésztából, lapos fánkokat formázok belőle, majd megforgatom zsemlemorzsában. Ragadós, nem túl mókás feladat a formázás, de ez van. A fánkokat a tepsire pakolom és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. 15 percnél érdemes átforgatni a fánkokat, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Túlsütni nem érdemes, mert akkor nagyon kiszárad. Porcukorral elkevert tejföllel igazán klasszikus, de bármilyen lekvár, befőtt illik hozzá. A túrófánkokból maradt pár másnapra is és hidegen bármelyik túrós táskával felvette a versenyt…