Túrógombócot vagy túrófánkot bármikor tudok enni. A tésztájuk szinte ugyanaz, de a fánkokat sohasem olajban, hanem sütőben sütöm.
Sütőben készült túrófánk (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
50 dkg túró
3 tojás
15 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
6 dkg búzadara
4 evőkanál zabpehely
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál zsemlemorzsa
kevés (kukorica)olaj
A túrót áttöröm és összekeverem a tojással, cukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Belekeverem a búzadarát és a zabpelyhet és 15 percig állni hagyom.
2 tepsit (ebből az adagból kb. 20 fánk lesz) kibélelek sütőpapírral és vékonyan átkenem olajjal.
Vizes kézzel kanálnyi darabokat szedek ki a tésztából, lapos fánkokat formázok belőle, majd megforgatom zsemlemorzsában. Ragadós, nem túl mókás feladat a formázás, de ez van.
A fánkokat a tepsire pakolom és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. 15 percnél érdemes átforgatni a fánkokat, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Túlsütni nem érdemes, mert akkor nagyon kiszárad.
Porcukorral elkevert tejföllel igazán klasszikus, de bármilyen lekvár, befőtt illik hozzá.
Igazi házi tojással készült a túrófánk, ezért ilyen szép sárga a színe. (Fotó: Myreille)
A túrófánkokból maradt pár másnapra is és hidegen bármelyik túrós táskával felvette a versenyt…