A hús és gyümölcs verhetetlen páros. Az empanadas melós étel, de ha marad tízóraira ugyanolyan remek, mint a strandra.
Hozzávalók 12 darabhoz: 125 ml + 1 evőkanál tej 325 g liszt 1 1/2 teáskanál sütőpor só 125 g vaj 1 hagyma 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj 200 g vegyes darált hús (sertés, marha vegyesen, de lehet vagy ez vagy az is) 1 teáskanál piros paprika 1 teáskanál őrölt római kömény 1/2 teáskanál cayenne-i bors (vagy chili) 50 g aszalt amerikai tőzegáfonya aprítva 3-4 szál petrezselyem 1 tojássárgája A tejet megmelegítjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A kézi mixer dagasztószárával a lisztet, ½ teáskanál sót és a kanalanként adagolt vajat egyenletes tésztává dolgozzuk. A tejet apránként keverjük bele. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a darált húst addig sütjük, míg morzsáira nem esik. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és megizzasztjuk. Sóval, paprikával, köménnyel és cayenne-i borssal fűszerezzük. Beletesszük az amerikai tőzegáfonyát és hagyjuk kihűlni. A petrezselymet finomra aprítjuk és belekeverjük a darálthúsos masszába. A tésztát lisztezett munkalapra tesszük, vékonyra nyújtjuk, és 12 kört (kb. 10 cm átmérőjűt) szaggatunk belőle. A tojássárgáját 1 evőkanál tejjel összekeverjük. Mindegyik kiszaggatott körre 1 púpozott evőkanál darálthúsos masszát teszünk. A peremét megkenjük tojásos tejjel, a tésztát félbehajtjuk, és a peremét egy villával összenyomkodjuk. A tésztabatyukat a maradék tojásos tejjel megkenjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 175-180 °C-on kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az empanadast forrón és hidegen is finom. Ez a recept szintén a Cranberry Marketing Committee jóvoltából érkezett hozzám.