A cheesecake, legyen New York-i vagy akármilyen, a legkedvencebb sütim. Sáfrányosat most sütöttem először, de bitang jó lett. Egyszerű, gyors és nagyon különleges.
Nyáron Olaszországból nem csak remek tésztákat és olíva olajat hoztam, hanem igazi sáfrányt is. Amikor a kosárba tettem elsősorban a paella járt az eszembe, de szerencsére a háromszor 0,1 g-os csomagból még van két adag, tudom ismételni a sáfrányos sajttortát és még egy paella is belefér. (Idén viszont többet kell majd hoznom.) A sáfrány a sajttortában különlegesen működik. Csak halványan színezi el és csak torokban lehet érezni a virágos ízeket, de éppen ettől különleges. Persze, meg lehet(ne) bolondítani mindenféle cheesecake-re jellemző szószokkal, szerintem annyira tökéletes így önmagában, hogy nem kell mellé semmi.
A sáfrányos cheesecake
Hozzávalók: 500 g mascarpone 2 dl habtejszín 4 tojás 0,1 g sáfrány 10 dkg házi vaníliás cukor (vagy 10 dkg cukor és 1 zacskó vaníliás cukor) 20 dkg zabkeksz 5 dkg vaj
A zabkekszet robotgépben összeaprítom és összekeverem 5 dkg olvasztott vajjal. A keveréket egy kerek tortaforma aljára nyomkodom és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg gyorsan összekeverem a krémet. (Kb. 5-6 perc)
A tojásokat habosra keverem a házi vaníliás cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t és a tejszínt. Végül beleszórom a sáfrányt és alaposan elkeverem.
A tortaformát kiveszem a sütőből, óvatosan ráöntöm a sáfrányos krémet és 30 percre visszateszem a sütőbe. Akkor jó, ha a teteje megpirul, de a krém még “lötyög”. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe teszem.