12 évvel ezelőtt Írországban ettem először chowdert és hideg téli napokon az egyik kedvenc levesem, de karácsonykor is tökéletes ünnepi étel.
Reméltem, hogy anyukám főz halászlevet, így én chowdert főztem az ünnepekre, mert azóta imádom, hogy először kóstoltam az irish seafood chowder-t, és a gyerekeim, ha tehetnék, halat ennének tengeri herkentyűkkel minden nap. Legyen nekünk karácsony…
Tőkehal-rák-kukorica tejszínes halleves (chowder) hozzávalói
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál vaj 4 kisebb sárgarépa 3 kisebb krumpli 150 g kukorica 400 g tőkehal filé (fagyasztott) 200 g tisztított garnélarák (fagyasztott) 1 dl tejszín só chilipehely babérlevél frissen őrölt feketebors
A vajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Rádobom az apró negyedekre vágott sárgarépát, párszor megkavarom és felöntöm 1,5 l vízzel. Sózom, dobok bele 2-3 babérlevelet, nagy csipet chilipelyhet és csavarok bele némi frissen őrölt fekete borsot. Felforralom és lassú tűzön főzöm 1 órát. Ekkor teszem bele a konzerv kukoricát és amikor ismét felforr a leves, mehet bele az apróra vágott krumpli. Persze, működik fagyasztott kukoricával is, csak akkor meg kell várni, amíg puhára fő a kukorica, csak utána megy bele a krumpli.
Amikor még fagyos, de már lehet darabolni, falatnyi darabokra felkockázom a tőkehal filét és a lobogó levesbe dobom, majd mehet utána a fagyasztott rák. Megvárom, hogy a leves felforrjon és legalább 6 percig főzöm. Végül beleöntöm a tejszínt és összeforralom.
A leves a kukoricától édes, a krumplitól vastag, a chilitől és fekete borstól kellemesen forró, a haltól, a ráktól pedig ízletes.
Az utolsó tányérért nagy “verekedés” volt itthon, így újévi fogadalmam, hogy gyakrabban fogom főzni.