Azt hiszem, a hivatalos neve zöldbab, de gyerekkorom óta próbálom rendesen definiálni, hiszen ez sárga-vágott bab. (Van zöld-vágott bab is.) És akkor a legfinomabb, ha reggel szedték és délben már a lábosban fő. Szeretem belőle a főzeléket és a rakott babot is, az utóbbi viszont túl macerás, lerövidítettem, és a magyar konyhát mexikóival variáltam. Amatőr fúziós konyha, többszörös bűnökkel, de a végeredmény kedvemre való. A serpenyőben olajat hevítek és egy fej lilahagymát (lehet vörös is, nem gond) és 4 gerezd fokhagymát megdinsztelek. Beleteszem a chilit, átkeverem, és már megy is utána a30 dkg darált sertéshúst, fehéredésig kevergetem, megszórom jó sok pirospaprikával, sózom, borsozom, csipet köményt és csipet fahéjat teszek hozzá, felöntöm vízzel és beleteszem a 50 dkg megtisztított, feldarabolt (sárga) babot. Puhára főzöm, szaftja sűrű legyen, egészen pörköltös, és még megszórom egy kis majorannával. A tányérban a tetejére teszek egy nagy evőkanál tejfölt és még egy evőkanál húsos-babos cuccot. Két személyes adag lesz. Lehetne hozzá kenyeret vagy rizst enni, nekem egyik se hiányzott.