Nem egy szépségdíjas étel, de az egyik legfinomabb, totális ízorgia. Mindenképpen friss ananász kell hozzá és a kesudiót sem szabad kihagyni.
Thai ananászos sült rizs
Hozzávalók: 1 bögre rizs 1 közepes ananász 1 marék kesudió 1 piros kaliforniai paprika (vagy fél zöld és fél piros kaliforniai paprika) 1 csirkemellfilé (mármint 1 csirkemell kifilézve) 400 g rák (de ha több, az se baj) 4 db tojás 1 nagy fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 diónyi friss gyömbér 1/2 teáskanál madras curry fűszer szójaszósz halszósz olíva olaj só bors
A rizst dupla mennyiségű vízzel és (elnézést minden japántól, de) csipet sóval puhára, pergősre főzöm.
Az ananászt megtisztítom, negyedelem, közepét kivágom és falatnyi cikkekre vágom.
Apró kockákra vágom a kaliforniai paprikát, a vöröshagymát, a csirkemellfilét pedig falatnyi darabokra.
A fokhagymát és a gyömbért megtisztítom, péppé zúzom. A profik ezt mozsárban teszik meg, nekem fokhagymanyomóval sikerült előállítani a pépet.
Egyetlen serpenyőben, de lépésenként készül a thai ananászos rizs
Egy nagy (tényleg nagy legyen, mert minden ebbe kerül majd) serpenyőben olíva olajat hevítek és aranybarnára pirítom benne a kesudiót. A kesudiót kiszedem.
A maradék olajon meg rákokat megsütöm, majd sózom, borsozom. Kiszedem.
Ezután a serpenyőben puhára sütöm, pirítom a felkockázott csirkemellet. Sózom, borsozom. Kiszedem.
Ha kell, nekem kellett, kevés olajat öntök a serpenyőben és 1-2 percig, állandó kevergetés mellett sütöm a felkockázott paprikát. Csak picit pirítok rajta, fontos, hogy a roppanós maradjon. Kiszedem.
A visszamaradt olajon üvegesre és puhára párolom a hagymát.
Felverek 4 tojást.
A hagymára ráteszem a fokhagymás-gyömbéres pépet, párszor átkavarom, majd ráöntöm a felvert tojásokat. Teljesen átsütöm.
A hagymás-fokhagymás-gyömbéres tojáshoz keverem a megfőtt rizst.
Teszek rá néhány csepp halszószt, meglocsolom szójaszósszal, szórok rá borsot és madras curry-t.
Miközben a rizs pirul, hozzákeverem, a korábban megsütött rákot, csirkemellet és paprikát. Majd mehet bele a feldarabolt ananász és a pirított kesudió is.
Párszor még átkeverem a serpenyőben és kész. Chilivel még lehet fokozni, de szerintem már így is tökéletes.
Ebből az adagból 8 ember jóllakik, vagy a család ezt eszi ebédre és vacsorára is.