Így etess a családoddal olyan zöldségeket, amelyeket állítólag nem szeretnek, de valójában zöldség formájukban meg se kóstolnak. A petrezselyemgyökér és a szárzeller finom, parfümös aromája adja az étel különlegességét, és tulajdonképpen a zöldségek a “fűszerei” a krémlevesnek. Először is egy kis zöldséglexikon. A halványító zeller vagy szárzeller nem azonos a nálunk elterjedt zellergumóval és annak sötétzöld leveles szárával. A húslevesnek mindegyik remek ízt ad, de a halványító zeller íze kevésbé intenzív és a szára jó ropogós, nyersen is finom. A halványító zellerből a gyökér és a levél közötti szártörzset árulják, amely több “ágból” áll. A belső szárak frissebbek, azokat érdemes enni, a külsők öregebbek, főzésre tökéletesek. Egy csomag zellerszárból többféle étel készíthető, mert egy-egy ételhez csak 1-3 ágra van szükség. A fehérrépa vagy petrezselyemgyökér pedig – ahogy a nevéből is adódik – a petrezselyem föld alatti része, szintén nélkülözhetetlen a húsleveshez, azonban nem a paszternák. A paszternák édesebb, aromásabb gyökérzöldség és kinézettre fehér répa. Abból sincs világégés, ha ezt a téli krémlevest valaki fehérrépa helyett paszternákkal főzi… Elméletileg meg tudom különböztetni a paszternákot és a fehérrépát – az illatukról -, de volt már, hogy elbuktam a teszten, ezért erősen figyelem a feliratokat, illetve kérdezgetem a nénikéket a piacon.

Téli krémleves halványító zellerrel és fehérrépával (Fotó: Myreille)

Téli krémleves szárzellerrel és petrezselyemgyökérrel (Fotó: Myreille)