Ha van otthon petrezselyemgyökér (vagy paszternák), krumpli, tejszín és só, akkor minden adott egy lélekmelegítő-gyomorsimogató krémleveshez.
Fehérrépa-krumpli krémleves kéksajttal
Hozzávalók: 4 fehérrépa (petrezselyemgyökér) 3 krumpli 2 dl tejszín só kéksajt
Sokan nem szeretik, pedig a fehérrépa illatos, ízletes gyökérzöldség. Én felnőtt koromra kedveltem meg és amikor nem csillagászati áron kapható, mindig nagyobb mennyiséget zsákmányolok és mindig készül fehérrépa-krumpli krémleves.
A fehérrépákat és a krumplikat megpucolom, feldarabolom és bő 1 l vízzel felteszem főni. Alaposan megsózom. Fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket, majd botmixerrel pépesítem. Belekeverem a tejszínt és összemelegítem. (Már nem forralom.)
A forró levesbe kéksajtot teszek és már lehet is enni.
A családom pirított hagymát és levesgyöngyöt is tesz a tányérba levesbetétként, de ezek nélkül jobban kedvelem a fehérrépa-krumpli krémlevest.
Ezt a levest nem csak petrezselyemgyökérrel lehet elkészíteni, hanem paszternákkal is és úgy is zseniális.