A crumble egyértelműen a nyár íze, de nem adom magam a télnek, sem a téli tavasznak, a friss gyümölcsöt házi lekvárra cseréltem. A fahéjas-szilvás crumble a legjobb, amit a szilvával történhet. Na jó, még szilvalekvárt is szoktam belőle főzni. Ám tél végén, amikor még a fák se virágoznak, előkerülnek anya kincsei. Most éppen egy 2011-es szilvalekvár aljára néztünk….
Hozzávalók: 7-9 evőkanál házi szilvalekvár 15 dkg liszt 8 dkg vaj 10 dkg cukor 1 teáskanál őrölt gyömbér 1/4 teáskanál őrölt fahéj A lisztet összekeverem a cukorral, az őrölt gyömbérrel és az őrölt fahéjjal, majd összemorzsolom a vajjal. Egy tűzálló tál aljára kanalazom a lekvárt, rászórom a morzsát és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Fontos, hogy a lekvár ne égjen meg, de a morzsa ropogósra süljön. Tulajdonképpen bármilyen lekvárral elkészíthető, de a szilvával egyszerűen nem lehet hibázni. Aki gyümölcsdarabokat szeretne bele, a lekvárra szórhat apró darabokra vágott aszalt szilvát vagy mazsolát. Az extra változathoz pedig a lekvár tetejére, de még a morzsa alá, mehet egy meghámozott, apró kockára vágott alma.