A crumble egyértelműen a nyár íze, de nem adom magam a télnek, sem a téli tavasznak, a friss gyümölcsöt házi lekvárra cseréltem.
A fahéjas-szilvás crumble a legjobb, amit a szilvával történhet. Na jó, még szilvalekvárt is szoktam belőle főzni. Ám tél végén, amikor még a fák se virágoznak, előkerülnek anya kincsei. Most éppen egy 2011-es szilvalekvár aljára néztünk….
Gyömbéres-szilvalekváros crumble (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
7-9 evőkanál házi szilvalekvár
15 dkg liszt
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt fahéj
A lisztet összekeverem a cukorral, az őrölt gyömbérrel és az őrölt fahéjjal, majd összemorzsolom a vajjal. Egy tűzálló tál aljára kanalazom a lekvárt, rászórom a morzsát és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm.
Fontos, hogy a lekvár ne égjen meg, de a morzsa ropogósra süljön.
Ez egy 2011-es szilvalekvár volt. Annyira kiszáradt már, hogy a fiam csak gumicukornak hívta. (Fotó: Myreille)
Tulajdonképpen bármilyen lekvárral elkészíthető, de a szilvával egyszerűen nem lehet hibázni. Aki gyümölcsdarabokat szeretne bele, a lekvárra szórhat apró darabokra vágott aszalt szilvát vagy mazsolát. Az extra változathoz pedig a lekvár tetejére, de még a morzsa alá, mehet egy meghámozott, apró kockára vágott alma.
Gyorsan fogyott a szilvalekváros crumble. (Fotó: Myreille)