Csak öt hozzávaló: burgonya, szalonna, tejszín, vaj, bors és a végeredmény egy mennyei étel. Szerencsére sok előkészületet sem igényel. Ennek az ételnek, akárcsak a jó carbonaranak a lelke a jó szalonna (vagy sonka) és a frissen őrölt bors. A borson nincs mit ragozni, kell egy malom és szemes fekete bors. A szalonna viszont nehéz ügy. Vagy nehezebb. A szeletelt, csomagolt bacon nem az, amire szükségünk van ehhez az ételhez. Hanem a nagypapa-féle szalonna kell, amit szívvel-lélekkel csináltak, sóztak, füstöltek, majd szárítottak. Illata van és íze. Ami puha kenyérrel és hagymával a legfinomabb falat.
Hozzávalók: bő 1 kg krumpli 6 szelet füstölt szalonna 4 dl tejszín vaj frissen őrölt bors esetleg só A krumplit megpucolom és ceruza vastagságú darabokra vágom. Egy kivajazott sütőtálba (jénaiba) teszem. A szalonnát szintén ceruza vastagságú csíkokra vágom és összekeverem a krumplival. (A jénaiban, nem piszkolunk feleslegesen edényt.) Kicsit megsózom, de csak óvatosan, mert a szalonna sós, és bőségesen megborsozom. Leöntöm a tejszínnel és lefedem. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöm lefedve, majd 10 percig fedő nélkül. Amikor leveszem a fedőt, megnéztem, mindenhol megpuhult-e a krumpli. A tejszín a végére “eltűnik”, de ott marad a krumpli ízében és vékonyan be is vonja a krumplit. A tányéron még lehet borsozni. Szerintem rengeteg borssal finom, de ez ízlés dolga. Nem tipikusan nyári étel, de nekem nyár este, langyosan elmondhatatlanul jól esett. Az viszont biztos, hogy télen rendszeresíteni fogom, mert a férj és a gyerek is imádta.