A cukkini-szezon elején megint fel kellett hívnom az anyukámat, és megint meg kellett kérdeznem a tökfőzelék receptjét. Most viszont felírom, mert ez a tökéletes tökfőzelék receptje, amit gyerekkorom óta imádok.
Gyerekkoromban mindig kívülállónak éreztem magam, amikor a többiek arról beszéltek, hogy mennyire utálják a tökfőzeléket. Szívesen tartoztam volna közéjük. Szívesen lettem volna olyan igazi gyerek, mint ők. Ők szívből tudták gyűlölni a tökfőzeléket. Én szívből imádtam. Anyu azt meséli, hogy otthon azt mondtam neki, szerintem a többiek azért utálják a tökfőzeléket, mert az ő anyukájuk nem tud olyan finom tökfőzeléket főzni, mint ő. Tehát anyukám tökfőzeléke legendásan jó. Rengeteg ételt főzök másként, mint ő, de a tökfőzelék receptjéhez ragaszkodom.
Régen a tökfőzeléket főzőtökből csinálta anyu, azt volt a kertben, most ő is, én is tök nagyságúra nőtt cukkiniből készítjük. És minden alkalommal tökéletes.
Szerencsére a férjem is imádja a tökfőzeléket, ezért a kertünkben a cukkini mellett kapor és hagyma is nő, hogy minden adott legyen a jó tökfőzelékhez. A tökfőzelék-genetikáját viszont nem sikerült még megfejtenem. A gyerekeink viszont “igazi” gyerekek, az egyik csak nagyon nem kedveli, a másik viszont egyenesen utálja a tökfőzeléket.
A tökéletes tökfőzelék cukkiniből
Hozzávalók: cukkini vöröshagyma kapor só ecet liszt tejföl
A tök nagyságú cukkinit meg kell tisztítani, magjait ki kell venni és nagy lyukú reszelőn le kell reszelni. Be kell sózni (1/4 teáskanál sóval) és nagyon pici (2-3 csepp) ecetet kell rátenni.
Kevés olajon az apróra vágott hagymát meg kell dinsztelni, mehet rá egy pici pirospaprika és a kicsavart tök cukkini. Fel kell önteni annyi vízzel, ami “ippen” ellepi.
Mehet bele az apróra vágott kapor.
Tejfölös habarással be kell sűríteni. A tejfölös habarásnál csalni szoktam. Ahogy anyukám. 2 evőkanál lisztet a vízzel simára keverem. Ráöntöm a tökre és annyi (4-5 nagy evőkanál) tejfölt teszek bele, hogy sűrű, de krémes főzeléket kapjak.
És kész!
Gyerekkoromban puha kenyérrel szerettem a tökfőzeléket, most inkább valami húsfélével (sült csirkemellel vagy sült kolbásszal) ezsem.