Teli az erdő medvehagymával, kaptam ajándékba friss házi krémtúrót és közben hirtelen valami sós, de nem száraz rágcsálnivalóra támadt itthon igény, úgyhogy cselekedni kellett.
Tavaszi macikifli a tehén gyümölcseivel/Fotó: Vidra
A mélyhűtött leveles tészta kiengedése és kinyújtása kicsivel sem gyorsabb, mint a kelt alaptészta elkészítése, ráadásul ez utóbbi szaftosabb is, szóval ennél maradtam.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
2,8 dl víz
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
nagy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
10 dkg vaj
7-8 dkg házi krémtúró (vagy krémsajt)
egy nagyobb csokor medvehagyma (szintén 7-8 dkg)
egy maroknyi pirított dió
só
bors
A tetejére:
1 felvert tojás a kenéshez
ízlés szerint szezámmag
Szelíd fokhagymaíz a pörkölt dió aromájával/Fotó: Vidra
A krémhez a puha vajat, a felaprított medvehagymát, a krémsajtot, a sodrófával összetört pirított diót, valamint a sót és borsot botmixerrel pürésítem.
Ilyen szép smaragzöld massza lesz/Fotó: Vidra
Az alaposan összegyúrt, majd duplájára kelesztett tésztát 4 egyenlő cipóra osztom. Vékony, kb. 30 centi átmérőjű kört nyújtok mindegyikből. Az egyik tésztakört megkenem a krém felével, majd ráborítom és a széleken rányomkodom a másik tésztakört; ugyanez történik a maradékkal is. A krémmel töltött tésztát 16 cikkelyre vágom.
A cikkelyeket a külső széltől kezdve felcsavarom kiflibe./Fotó: Vidra
A tetejüket felvert tojással megkenem.
Ha van rá igény, szezámmaggal is megszórom/Fotó: Vidra
175 fokon kb. 15 perc alatt sül kellemes barnára, a vaj egy része sülés közben átszivárog a tésztába, ami így egyszerre lesz könnyű és dús. A teljes adagból 32 kis macikifli lesz, több mint két éhes fő esetén érdemes egyből dupla adagot készíteni.
Medvehagymás, házi túróval töltött kiflik/Fotó: Vidra
Házi túró helyett krémsajttal is működik/Fotó: Vidra
Nálunk macikifli néven fut/Fotó: Vidra
Medvehagymás túróval töltött pillekönnyű kifli, nem lehet ráunni/Fotó: Vidra