Teli az erdő medvehagymával, kaptam ajándékba friss házi krémtúrót és közben hirtelen valami sós, de nem száraz rágcsálnivalóra támadt itthon igény, úgyhogy cselekedni kellett.
A mélyhűtött leveles tészta kiengedése és kinyújtása kicsivel sem gyorsabb, mint a kelt alaptészta elkészítése, ráadásul ez utóbbi szaftosabb is, szóval ennél maradtam. Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt 2,8 dl víz 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor nagy csipet só Hozzávalók a krémhez: 10 dkg vaj 7-8 dkg házi krémtúró (vagy krémsajt) egy nagyobb csokor medvehagyma (szintén 7-8 dkg) egy maroknyi pirított dió só bors A tetejére: 1 felvert tojás a kenéshez ízlés szerint szezámmag A krémhez a puha vajat, a felaprított medvehagymát, a krémsajtot, a sodrófával összetört pirított diót, valamint a sót és borsot botmixerrel pürésítem. Az alaposan összegyúrt, majd duplájára kelesztett tésztát 4 egyenlő cipóra osztom. Vékony, kb. 30 centi átmérőjű kört nyújtok mindegyikből. Az egyik tésztakört megkenem a krém felével, majd ráborítom és a széleken rányomkodom a másik tésztakört; ugyanez történik a maradékkal is. A krémmel töltött tésztát 16 cikkelyre vágom. A tetejüket felvert tojással megkenem. 175 fokon kb. 15 perc alatt sül kellemes barnára, a vaj egy része sülés közben átszivárog a tésztába, ami így egyszerre lesz könnyű és dús. A teljes adagból 32 kis macikifli lesz, több mint két éhes fő esetén érdemes egyből dupla adagot készíteni. Tetszett a recept? Iratkozz fel a hírlevélre is!