Laktató leves hús nélkül, sok-sok zöldséggel, egyszerűen, csupa olyan hozzávalóval, ami általában van itthon. Minden nap meg tudnám enni.
Hozzávalók (4 személyre): 5-6 szál közepes sárgarépa kb. 3 marék zöldborsó 1/4 kisebb zellergumó 3 szál halványító zeller 1 teáskanál kukoricaolaj fél csomag cérnametélt 1/2 Kápia paprika vagy 1/4 piros Kaliforniai paprika 1 fej fokhagyma 4-5 szem bors 1 piros chili kis csokor petrezselyem A zöldségeket megpucolom és kockákra vágom. Na jó, a sárgarépát negyed körcikkekre, a zellerszárat pedig szeletelem. Egy lábasban kicsit megmelegítem az olajat, majd beleteszem a sárgarépát, a zellereket és a zöldborsót, pár percig kevergetem, majd felöntöm annyi vízzel, amely 1-2 ujjnyira lepi el, megsózom, beleteszem a borsot és felforralom. Közben megpucolom az összes fokhagymagerezdet, kockára vágom az édes paprikákat és a levesbe teszem. (A fokhagymának nincs pontos időzítése, akkor szoktam elkezdeni pucolni, amikor a zöldségekre ráöntöm a vizet, mert úgy is ott kell állni mellette, amíg felforr, nehogy kifusson.) Lassú tűznél legalább 1 órát főzöm. Kifőzöm a cérnametéltet, apróra vágom a chilit és a petrezselymet. A tányérban a leves sűrű a sok zöldséggel, főtt fokhagymával és tésztával, és annak, aki szereti, csípős a chilivel. Petrezselyemmel is csak a végén szórom meg. Tipp: A forró leves fenségességét és botrányosságát tovább szoktam növelni néhány apró darab kéksajttal.