Spagettivel vagy pennével a carbonara tavasszal is az egyik kedvencünk. Most éppen zöldborsós változatban készült. Egészen meglepődtem, hogy ez a recept még nincsen fent a gyűjteményben, mert Zsombor nagyon szereti, legalább annyira, mint a halrudacskát és ez nagy szó, és én nem csak szívesen főzöm, meglehetősen gyakran, hanem szívesen eszem is. Ráadásul a zöldborsó-szalonna páros nem csak tavasszal, hanem egész évben nyerő.
Hozzávalók: 15 dkg szalonna (házi, húsos, füstölt) 2 tojás sárgája 2 dl tejszín 20 dkg zöldborsó 20-25 dkg penne só frissen őrölt fekete bors olíva olaj Megfőzöm a tésztát és egy másik lábasban megfőzöm a zöldborsót. Amikor a tészta már majdnem jó, elkezdem a carbonara szószt. A szalonnát megpirítom egy teáskanál olíva olajon. A tojássárgákat simára keverem a tejszínnel. A megfőtt, leszűrt, forró tésztát rádobom a megpirított szalonnára, átforgatom, majd elveszem a főzőlapról. Ráöntöm a tojásos-tejszínes szószt, átkeverem, hozzáteszem a zöldborsót és jól megborsozom, átkeverem és már lehet enni. Persze, mehet rá sajt is, de ha éppen nincs otthon, az se gond. Tippek:- Tavasszal muszáj friss zöldborsóval főzni, de télen mirelit vagy konzerv borsóval is készíthető.
- Penne helyett spagettivel is remek.
- A carbonara lelke a frissen őrölt fekete bors. Nem érdemes vele spórolni.