Harapni lehet a napot és ilyenkor tavasz ízre is vágyom. A kerti zsázsának tagadhatatlanul tavasz íze van. Szerencsére végtelenül egyszerű otthon nevelni.
A szakirodalom szerint a vetés után 12-14 nappal “aratható” a kerti zsázsa termés, de nekem olyan jól sikerült eltalálni a “mindent”, hogy a vetés után hat nappal már fel tudtuk falni az egész ültetvényt.
Így nevelj tányéron kerti zsázsát!
Nem titok, hogy a kerti zsázsa (más néven salátatorma vagy vadmustár) az egyik legrövidebb tenyészidejű növény, ha a megfelelő körülményeket kapja. A nedvesen tartott papírtörlő és a napfényes ablak, tökéletes körülménynek bizonyult.
3 réteg konyhai papírtörlőt fektettem egy kistányér közepére, megvizeztem, a felesleges vizet, amit pár pillanat alatt nem szívott fel az “elöntött” papírtörlő leöntöttem, majd rászórtam a zsázsa magokat.
Naponta 3-4 alkalommal, amikor a zsázsa-tányér felé jártam, “elöntöttem” az ültetvényt vízzel és a felesleges vizet leöntöttem. A kerti zsázsa magok már másnap csírázásnak indultak, a 6. napon pedig gyönyörű zöld növénnyé fejlődtek.
A kerti zsázsával beültetett tányér már ránézésre annyi energiát tartalmaz, hogy messzire űzi a telet, de nem álltunk meg a gyönyörködésnél. Learattuk a termést. Ettük labneh-vel és tojással.
Sőt, a barátnőmnek gasztroajándékként (virág helyett) is vittem egy tányérnyi kerti zsázsát, tányérnyi tavaszt.