Nem tipikus teasütemény, de jól illik a kávé mellé, ráadásul színes foltjaival és ízkavalkádjával igazán izgalmas kreáció. Nem igazi torta. A Papagáj tortát akkor szoktam sütni, amikor sokan érkeznek vendégségbe. Gyorsan elkészül, szapora és olyan, mintha háromféle süteményt sütöttem volna. Apró, falatnyi rombuszokra szoktam vágni, így akadnak kakaós, vaníliás és puncsos sütemények is. Nem igazi torta, azonban évtizedek óta így emlegetem, ezért a nevéhez ragaszkodom. Hozzávalók: Tészta: 300 g vaj 300 g kristálycukor 4 tojás 225 g tejföl 300 g liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag puncs puding (főzős) 1 evőkanál rum 2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!) 1 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag) Máz: 2 citrom leszűrt leve kb. 300 g porcukor A vajat a kristálycukorral, majd a tojásokkal habosra kell keverni. Ezután hozzá kell adni a tejfölt, a lisztet és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát három egyenlő részre kell osztani tálkákban. Az egyikhez a puncs puding port kell hozzákeverni és a rumot – persze, a rum elhagyható -, a másikhoz a kakaóport, a harmadikhoz pedig a vaníliás cukrot. A kakaós masszához szoktam még egy kis kanál tejfölt tenni, hogy lágyabb legyen a tészta. Kivajazott tepsibe (30 x 40 centis) úgy kell belepakolni a tésztát, hogy 1 evőkanál puncs mellé 1 kanál evőkakaós, majd 1 evőkanál vaníliás massza kerül. Én úgy szoktam kiosztani a tésztát, hogy elkezdem a punccsal és a képzeletbeli négyzethálóba oda pakolom, ahova a helyét gondolom. Utána pedig beleteszem a kakaós és a vaníliás masszát is. Nem baj, ha nem mérnöki pontosságú a dolog, mert szeleteléskor úgyse fog látszani. Előmelegített sütőben (5-ös fokozat) nagyjából 40 perc alatt, tűpróbáig sütöm. Amikor kihűlt elkészítem a mázat. A citromokat kifacsarom, majd összekeverem annyi porcukorral, amennyit felvesz, de még kenhető maradjon. Részletekben érdemes a porcukrot beleszórni. A mázat a sütemény tetejére kenem és legalább 2 óráig szikkadni hagyom. Végül kis rombuszokra vágom.