A nyaralás alatt a cassatina siciliana lett Zsombi kedvenc sütije, ezért 11. szülinapjára szicíliai túrótortát (Cassata alla Siciliana-t) sütöttem.
Amióta hazajöttünk recepteket bújtam angolul és olaszul, olasz nyelvtudás nélkül, hogy a tökéletes szülinapi tortát készítsem el Zsombi 11. születésnapjára. A nyaralás alatt cassatina siciliana-t evett, amikor csak tehette. Ezek az apró tortácskák tulajdonképpen a Cassata alla Siciliana egyadagos változatai, az ünnepre viszont igazi torta készült.
Fejben legalább százszor lesütöttem és összeállítottam a tortát, átgondoltam az arányokat, hozzánk igazítottam az ízeket úgy, hogy a Cassata alla Siciliana alapvető jegyezi ne változzanak meg.
Cassata alla Siciliana recept
Mandulás piskóta
26 cm-es tortaformához.
5 tojás 5 evőkanál cukor 3 evőkanál liszt 1 csomag sütőpor 12 dkg darált mandula csipet só
A tojásokat kettéválasztom és a fehérjéket csipet sóval felhabosítom. Beleteszem a cukrot és kemény habot verek. Ezután elkeverem benne a tojássárgát, majd a lisztet, sütőport és a darált mandulát.
Kivajazott tortaformába öntöm a tésztát és 180 °C előmelegített, légkeveréses sütőben 30 percig sütöm.
A Cassata alla Siciliana-t általában piskóta tésztából készítik, nekem viszont muszáj volt mandulát is tenni a sok marcipán mellé. (A marcipán később jön…)
Ricottás krém
Ez a ricottás krém tulajdonképpen a cannolo (cannoli) tölteléke is.
50 dkg ricotta 20 dkg porcukor 1 késhegynyi vaníliapor 10 dkg csoki chips 2 kiskanál kandírozott narancshéj
A ricottát elkeverem a porcukorral és a vaníliaporral, majd hozzákeverem a csoki chipset és a kandírozott narancshéjat.
A kihűlt mandulás piskótát két részre vágom. A tetejét visszateszem a tortaformába, megkenem a ricottás krémmel, majd ráteszem az alját, hogy a torta teteje szép egyenes legyen. Letakarom és legalább 3 órára hűtőbe teszem.
Találtam egy olyan Cassata alla Siciliana receptet, amiben egy idős néni arról beszélt, hogy neki az anyukája mindig húsvétra és szülinapokra készítette ezt a tortát és a ricotta súlyával egyenlő cukor kell a töltelékbe. Ők viszont nem tettek cukormázt a tetejére és marcipánt a szélére.
Cukormáz (Fondant)
Először is be kell vallanom, hogy én és a fondant nem vagyunk jóban. Egyszerűen nem tudok megbarátkozni egy olyan dologgal, ami tömény cukor és csak azért nem érzem édesnek, mert az ecet eltompítja, ám a Cassata alla Siciliana-t nem lehet elkészíteni nélküle. A cukrot nem lehet elspórolni, de én minden cukrász rémálmaként készítettem a fondant.
20 dkg cukor 4 evőkanál víz szűk 1kanál 20%-os ecet
A cukrot a vízzel felforraltam, kevergetve (fém kanállal kevergetve) egy percig forraltam, belekevertem az ecetet, majd először csak kevergettem, majd egy perc után gépi habverővel addig kevertem, amíg szépen kifehéredett. Mivel túl sűrűnek láttam, még 1 evőkanál vizet kevertem bele.
A torta tetejére öntöttem és elsimítottam. Vizes késsel és gyorsan dolgoztam. Nehézség, a cukormáz könnyen felkapta a piskótát, ezért óvatosan kellett dolgozni.
Marcipán szalag
Cassata alla Siciliana szélét hagyományosan zöld marcipán borítja. Akinek van cassata-ja (ami tulajdonképpen egy tál és ebből ered a sütemény neve is), ezzel a marcipán szalaggal kezdi a torta készítését. Így a marcipán felszíne szép, egyenletes lesz. Ezután rétegzi a piskótát, a krémet, majd a piskótát, hűti, kifordítja a formából a tortát, cukormázzal borítja a tetejét és végül kandírozott gyümölcsökkel díszíti.
Nekem a marcipán szalag felhelyezése az utolsó előtti lépés volt, de előtte még zöld marcipánt kellett gyártanom. Ehhez 30 dkg marcipánt gyúrtam össze 6 csepp zöld ételfestékkel, majd ebből formáztam meg a szalagot. Először hengert nyújtottam, majd ezt lapítottam szalaggá.
A torta tetejére kandírozott cseresznye és kandírozott narancshéj került.
Tanulságok
Zsombi szerint nagyon-nagyon finom lett a torta és nagyon boldog volt, hogy ezzel a meglepetéssel készültünk. Ám legközelebb – mert sütni fogom még, az biztos – nem vacakolok a cukormázzal (felesleges és túl édes) és a kandírozott cseresznyével (szép, de íze nem sok, csak édes), hanem marcipánnal fogom borítani az egész tortát.